tisdag 2 februari 2016

Evangelium till alla 11

Hedningarna godkänns vid Mötet i Jerusalem

Frågan hur man skulle göra med Hedningarna, om de kunde bli frälsa i Jesus och på vilket sätt var en viktig fråga för den tidiga församlingen. Och ett möte hölls om det här i Jerusalem och där bestämdes att Hedningarna kan bli frälsta och att de inte behöver hålla hela lagen och bara vissa viktiga punkter. Vi kan läsa om det här nedan.

Apg 15:13.  Men när det blivit tyst, fick Jakob [hälfångaren, ersättaren] svara [blev Jakob svarandes], därför säger han: Män, bröder lyssna till mig [mitt].
Apg 15:14.  Simon [den hörande, den talande] han förklarar som huvudsak [för händelse, det första], Gud kommer att motta från hednafolken, ett folk uppkallat efter [till] sitt namn.
Apg 15:15.  Och detta säger profeternas ord såsom det är skrivet.
Apg 15:16.  Efter detta skall jag återvända och jag skall återuppbygga Davids [den älskade, farbror] hus, som fallit och som ödelagts, jag skall återuppbygga och återupprätta det.
Apg 15:17.  På det att de övriga människorna söker efter Jesus [Herren, Jashve], och alla hedningar som han har kallat på i mitt namn, det säger Jesus [Herren, Jashve], som gör alla dessa saker.
Apg 15:18.  Kunskaper sedan forntiden, han är alla sina gärningars Gud.
Apg 15:19. Därför dömer jag inte de som omvänt sig av hedningarna, till att få det besvärligt [trakasseras, besväras, irriteras].
Apg 15:20. Men föreskriver dem att avhålla sig från att orenas från avgudar, och hor [avgudadyrkan] och det som är kvävt, och blodsutgjutelse [blod].

Jakob citerar här Simon Petrus som framfört det här att Hedningarna skall bli frälsta.

Och han citerar från skriften, att därefter kommer också Judarna att bli frälsta, och det leder sedan i sin tur till att övriga Hedningar, alltså alla hedningar blir frälsta.

Och för att det här nu skall hända vill alltså Jakob inte göra det för jobbigt för de frälsta Hedningarna. Utan han föreskriver dem 4 saker, och vi ser dem i vers 20.

De skall avhålla sig från att orenas från:
Avgudar
Hor
Det som är kvävt
Blodsutgjutelse (Blod)

Och här ser vi också hur det kommer att gå.

Först blir ett antal av Hedningarna frälsta och det ser vi idag när Evangelium nått hela värden.

Och det leder sedan till att Judarna blir frälsta, och där ser vi hur de redan fått sitt land och häller på att återvända.

Och det leder i sin tur till att de övriga bland hedningarna blir frälsta. Och så har hela jorden blivit frälst och tagit emot Jesus.

Är det inte fantastiskt

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar