torsdag 25 februari 2016

Guds Dom
8

Hednafolken i Jesu Doms Dal

Joel 3:12 (4:12).  Hednafolken vaknar och de går till Jesu doms dal [Josafats dal, domens dal, Jeshua doms dal, den dömda dalen], för där sitter jag för att döma alla hedningar runt omkring.

Jesus dömer hedningarna som har gjort Israel illa. Vi hör här om Josafats dal som också kan översättas Jesu doms dal, eller Jeshua doms dal. Det handlar alltså om att Jesus, Gud, skall döma hedningarna.

Joel 3:13 (4:13).  Svinga skäran [lien] för skörden är mogen, kom och trampa för vinpressen är full, och presstråget översvämmar dem, för deras ondska är stor [kraftig].
Joel 3:14 (4:14).  Mängder av folkmassor [De tumultartade folkmassorna] är i domens [allvarets, avslutningens, tröskningens] dal, för snart är Jesu [Jashves] dag i domens [allvarets, avslutningens, tröskningens] dal.

Här har vi ett avsnitt som påminner om Upp 14:18 – 20 som handlar om ondskans skörd som är mogen. Och Guds vredes vinpress som skall trampas, domen som nu kommer, Ja kanske t o m pågår idag.

I Upp 14:18 - 20 står

Upp 14:18. Och en annan ängel [sändebud], som hade auktoritet över elden, kommer ut från offeraltaret och ropar ett väldigt rop till honom som har den vassa skäran [lien], han ropar: Använd din vassa skära [lie] och skörda jordens druvklasar, för hennes druvor är fullmogna.
Upp 14:19. Och ängeln [sändebudet] slungar sin skära [lie] in i jorden och skördar jordens vinskörd och kastar in den i Guds väldiga vredes vinpress.
Upp 14:20. Och vinpressen utanför staden trampas och det kommer ut blod ur vinpressen ända till hästarnas tömmar [betsel], längs 1600 stadier [c:a 30 mil].

En sträcka av 30 mil det är det avstånd som blir om man mäter södra Libanon och hela vägen ner inklusive större delen av Gaza remsan.

Man kan också konstatera att det är 30 mil mellan Jerusalem och Damaskus.

Och det är intressant att se att det är kanske det här området som menas med Josafats dal. Hela det område som inkluderar Palestinierna och de Araberna i området som nu arbetar för fullt för att försöka att slutligt göra en ende på Guds plan för Israel och få bort alla Judar.

Men resultatet är bara elände för dem själva. Guds dom drabbar dem, och vi ser det idag i Syrien och i Gaza Remsan på andra ställen i den Arabiska världen, och det skall bli intressant att se hur Gud slutligt löser det här och ger Israel deras land som han lovat.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar