fredag 2 december 2016

Frälsaren 24,
Andarna släpps loss



När vi kommer till den 4:e floden ser vi den sista av Guds 4 välsignelsetider. Det är den tid vi är inne i nu eller kanske vi skall säga varit inne i senast. Det är en skördetid. Både för Guds skörd och ondskans skörd. Och det är en tid av Ande. Både Guds Helige Ande och Ondskans.

Och här kan vi direkt läsa om Guds vrede som vi idag ser i Syrien.


Men låt oss börja att titta på den 4:e floden Eufrat, och vad den står för.

1 mos 2:14 <Trad:> Och namnet på den 3:e floden är Tigris [Hidekel] och den flyter öster om Assyrien, och den 4:e floden är Eufrat.
| <Alt:> Och namnet på den 3:e strömmen är Hidekel [Församlingens Glädje *] och den flyter framför Välsignelsen [Assyrien], och den 4:e strömmen är Eufrat [Frukten, Vinpressarna, Sprida **].
{* Hidekel [Tigris, församlingens glädje, glädjen förtorkar, Guds törnbuske, församlingens ende, ödmjuk lägga fram sin gåta, den lilla vassa],
** Eurfrat [Frat, bryta fram, frukten, fruktträd, sprida, vinpressarna, hålen]}

Den 4:e floden är alltså Eufrat, som också ligger i mellanöstern och är mycket välkänd. Den är stor och mäktig och mycket av Civilisationen har funnits runt den.

Det är intressant att man här kan se ord som frukten, och också vinpressarna. Frukten talar ju om att vi är inne i skördetider. Nu skördas Guds skörd. Och det kan vi läsa om i Upp 14:16.

Upp 14:16. Och han som sitter på molnet använder sin skära [lie] på jorden och jorden skördas [mejas av].

Här är det Guds skör som skördas. Fälten är mogna och här skörar Jesus. Jesu Evangelium har verkat och resultatet kommer här. Och vi vet att just nu går väckelserna fram över jorden som aldrig förr. Mängder av människor blir frälsta och fyllda med Guds Ande. Men det är inte här det är i Sydostasien, i Afrika och i Sydamerika.

Men också känner vi igen Vredens Vinpressen som det talas om i Upp 14: 19.

Upp 14:19. Och ängeln [budbärare] slungar sin skära [lie] in i jorden och skördar jordens vinskörd och kastar in den i Guds väldiga vredes vinpress.
Upp 14:20. Och vinpressen utanför staden trampas och det kommer ut blod ur vinpressen ända till hästarnas tömmar [betsel], längs 1600 stadier [c:a 30 mil].

Och här känner vi igen vår tid. Det är 30 mil mellan Guds stora stad, Jerusalem och Damaskus, och vi ser alla den Gud vrede som är utgjuten i Syrien. Det finns ingen ende på eländet.

Och Väsendet här är den Helige Ande

Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Det 4:e väsendet är en örn. Och fågel brukar i bibeln beteckna Ande. Det är alltså den största av Andar det här och det är Guds helige Ande.

Och precis så är det idag och har varit en längre tid. Guds Ande har varit utgjuten på ett speciellt sätt i vår tid. Ända tillbaka till 1800 talet när de stora väckelserna gick fram och 1906 när Anden föll och Pingströrelsen bildades i Amerika. Och även 1968 när Gud utgöt sin ande i alla samfund. Såväl bland Katoliker som bland pingstvänner och baptister, metodister etc.

Vi är och har varit inne i Andens tid.

Men det 4:e sigillet låter hemskt. Det står för döden och dödsriket.

Upp 6:7. Och när han öppnar det 4:e sigillet hör jag det fjärde väsendets röst som säger: Kom och se.
Upp 6:8. Och jag ser, och se en grön häst, och han som satt på den, hans namn är döden, och dödsriket följer med honom, och han ger makt åt dem att döda på en fjärdedel av jorden, med svärd och med svält och med död, och med jordens vilddjur.

Och så har det alltså varit. Det har varit både och. Att lika väl som Den Helige Ande och Guds rika välsignelse har utgjutits så har Ondskan verkat mer än någonsin.

Och vi kan konstatera att Kommunismen under sin tid höll c:a en 4:e del av mänskligheten. Precis som det står här.

Och vi kan också konstatera att Islam idag också har c:a en 4:e del av jordens befolknings som sitt folk. Och Islams har ju dessutom Gröna som sin färg. Så det är intressant att se att här har Gud igen lyckats pricka in en fullträff. Om än ingen trevlig sådan. Men Gud vet allt och i profetiorna står sakerna.

Tänk vilken Gud vi har.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar