torsdag 8 december 2016

Frälsaren 30,
Jesus är också Domaren

Djuren var som vi sa, i förra avsnittet, det som kom innan Jesus kom. Innan hans frälsning fullt ut verkade bland oss. Det som gjordes i mänskligt kraft och med mänskligt förnuft.

Och här ser vi hur Jesus är domaren. Den som sätter namn på djuren. Det ofullkomliga får sin dom. Inget är som Gud vill ha det. I egen kraft och med eget förnuft kommer ingen fram.


1 mos 2:20 <Trad:> Och människan [Adam] namngav med namn alla boskapsdjur och alla himmelens fåglar och alla markens djur, men åt människan [Adam] fanns inte någon hjälp som motsvarar honom.
| <Alt:> Och Adam [människan, den blodröde] proklamerade med position, alla de tysta och allt det väldiga namnets strålglans och allt det kraftfulla livet, men för Adam [människan, den blodröde] fanns inget stöd [skydd, inhägnad] som motsvarade honom.


Jesus är domaren. Det kan vi också läsa på många andra ställen i Bibeln. Och här står det. Jesus som här beskrivs som Adam. Han sätter namn på djuren. Att sätta namn är att karakterisera, att döma och domen är fällande. Inget är till fylles.

Och det är så det är. I egen kraft klarar ingen av att motsvara Guds krav. Vi är alla syndare. Vi är alla ofullkomliga och i oss själva kommer vi under den fällande domen. På samma sätt som djuren har människans intelligens så är ingen i egen kraft tillräcklig inför Gud. Ingen motsvarar det Jesus behöver.

Och den frälsning som Gud skall ge världen, den går inte att förverkliga utan det Jesus har utan den sanning som han kommer med.

Karl Håkan

PS: I den alternativa översättningen kan vi läsa om den seger som kommer ur Jesu frälsning. I det förra avsnittet talade den alternativa översättningen om Jesu död och offer och Ande som fyller oss. Och här kommer alltså det fantastiska i frälsningen. Och åter får vi läsa att utan Jesus finns inget som är som Jesus behöver för att frälsa världen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar