torsdag 1 december 2016

Frälsaren 23,
Det mänskliga förnuftet


Den tredje perioden av Guds välsignelser, när han genomför sitt Evangelium. Den handlar om det mänskliga förnuftet.

Vi ser att den 3:e floden är Tigris. Där den mänskliga Civilisationen startade. Den 3:e hästen är den Svarta. Svart som står för strikt saklighet. Och det 3:e Väsendet är det med Människoansiktet. Människan som tänker och ser.

Den 3:e perioden är alltså det mänskliga förnuftet.


Och vi börjar alltså i 1 Mos 2 och där finner vi Tigris den kända floden i Mellanöstern. Den kallas också Hidekel i Bibeln.

1 mos 2:14 <Trad:> Och namnet på den 3:e floden är Tigris [Hidekel] och den flyter öster om Assyrien, och den 4:e floden är Eufrat.
| <Alt:> Och namnet på den 3:e strömmen är Hidekel [Församlingens Glädje *] och den flyter framför Välsignelsen [Assyrien], och den 4:e strömmen är Eufrat [Frukten, Vinpressarna, Sprida **].
{* Hidekel [Tigris, församlingens glädje, glädjen förtorkar, Guds törnbuske, församlingens ende, ödmjuk lägga fram sin gåta, den lilla vassa],
** Eurfrat [Frat, bryta fram, frukten, fruktträd, sprida, vinpressarna, hålen]}

Tigris är där den mänskliga Civilisationen startade. Och här när Tigris kommer i profetian så står det alltså för det mänskliga förnuftet.

Och tittar vi på Väsendena så är det 3:e väsendet människan, det är ett människoansikte.

Upp 4:7. Och det 1:a väsendet är likt ett lejon, och det 2:a väsendet är likt en ungtjur [oxe, kalv] och det 3:e väsendet har ansikte som en människa och det 4:e väsendet är likt en flygande örn.

Den här perioden representerar det som brukar kallas den Nya tiden. Det som startade runt 1500. När det mänskliga förnuftets period började. Och när man också började läsa bibeln och med reformationen återgick till det Bibeln sa. Och det var här som Boktryckarkonsten uppfanns och man började trycka Bibeln så att den kunde läsas av betydligt fler än tidigare.

Och det tredje sigillet är den Svarta hästen. Svart, den strikta färgen har med förnuft och saklighet att göra.

Upp 6:5. Och när han öppnar det 3:e sigillet hör jag det tredje väsendet som säger: Kom och se. Och jag ser, och se en svart häst, och han som sitter på den har en våg i sin hand.
Upp 6:6. Och jag hör en röst i mitten av de 4 väsendena som säger: En dagsranson [mått] vete för en denar och 3 dagsransoner [mått] korn för en denar och var inte skyldig för [gör inte fel med] oljan och vinet.


Vi ser att det här är en tid när man vill ha koll på saker, se verkligheten, väga och mäta. Här talas om en våg. Och så var det, man tittade efter. Tidigare hade man läst i de böcker som fanns och trott det som stod om olika fysiska sammanhang. Men nu började man experimentera och titta efter i verkligheten hur det faktiskt var.

Och här ser man att det mänskliga förnuftet ibland leder till torftighet. Vi ser i vers 6 ovan att det är brist. Det man inte förstår finns inte tror man. Men så är det inte alltid. Och det lär man sig så småningom.

Det är intressant att se alla dessa olika steg som Gud har genomfört med sitt Evangelium. Och Gud visste vad han gjorde hela tiden och det är tack vara hans outgrundliga visdom som vi har kommit dit vi är idag.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar