onsdag 7 december 2016

Frälsaren 29,
Gud frälser världen i steg


Gud skapar djuren först för att ge Adam, Jesus, det han behöver. Men det fungerade inte. Och så har det också varit genom historien. Jesu frälsning har inte i sin helhet kommit till oss på en gång, utan föregåtts av annat som inte kommit hela vägen.

1 mos 2:19 <Trad:> Och Guds Jashve formade från marken alla markens djur och alla fåglar i himmelen, och han förde fram dem till människan [Adam] för granskning och allt som människan [Adam] kallade den levande varelsen det var dess namn.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] Guds son lät det formas från mänskligheten [den kvinnliga människan], allt ondskans [hustruns] liv, och allt himmelskt mörker och han offrade Adam [människan, den blodröde], för till honom kallar han var och en till att godkänns, och all välsignelse, Adams [människans, den blodrödes] levande ande, vars auktoritet består, proklamerar han till var och en.
 | <Alt2:> Och Jesus [Jashve] Guds son formade från mänskligheten allt kraftfullt liv och allt det väldiga namnets strålglans och han för fram inför Adam [människan, den blodröde], det levandes liv, och det han proklamerar över var och en, det var dennes karaktär [position].


Det här är alltså ett steg på vägen mot att Adam, Jesus skall få den hjälp som behövs. Så att Gud kan frälsa hela världen vilket ju är målet i hela den här berättelsen.

Men egentligen är det ju konstigt. Gud är ju allvetande, och visste att djuren inte skulle kunna vara till den hjälp som Adam behövde.

Ja det viste han, men den här berättelsen är en Profetia. Och här står just det vi sett genom historien. Att Allt inte kom på en gång. Den slutliga lösningen föregicks av annat som inte var som Gud ville till alla stycken.

Och kunskapen steg och Evangeliet spred sig. Och så var Guds vilja. Det ser vi här. Gud skapade djuren först innan han skapade Eva. Den Församling som verkligen Jesus behövde. Det som var som han ville.

Karl Håkan

PS: Den alternativa översättningen här är ganska intressant för den visar på hela Guds frälsning plan med Jesus som offrar sig och är vår frälsning. Och det är Jesu (Adams) levande Ande som är proklamerad i oss, till frälsning för var och en.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar