måndag 26 december 2016

Hur det går när man vill dela Israel. Vi läser Sakarja
161226



Det är ju just nu mycket prat om att dela Israel och alla snart tycks vilja det och då är det intressant att läsa i Sak där det just talas om det här. Och vilken olycka det är för den som försöker. Men att Jesus är med Israel.

Sak 12:2.  Se, jag sätter Jerusalem* som en berusningens [fruktansvärt omskakande] bägare, för alla folk runt omkring, och också över Juda blir det så, i försvaret [belägringen] av Jerusalem.
{*Jerusalem = Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet}
Sak 12:3.  Och det sker i de dagarna att jag göra Jerusalem till en betungande sten åt alla folk, en delad börda som de vill dela [de delar] och som erbjuds till alla landets [jordens, traktens] hedningar [folk].

Här ser vi just det som händer idag där man vill dela Israel och Jerusalem. Och de viktigaste delarna de vill man ge till Arabsidan, hedningarna.


Sak 12:4.  På den dagen [tiden] säger Jesus [Jashve] slår jag alla hästar med okunnighet [bestörtning, oskuld], och dess kusk med vanvett, men över Juda hus är mina ögon klarsynta, och alla folkens hästar slår jag med blindhet.

Och här ser vi Guds svar, okunnighet och vanvett kommer över dessa som deltar i det här delandet. Men Israel och Juda hus kommer att vara klarsynta.

Sak 12:5.  Och Juda* hövdingar säger i sina hjärtan: För mig är Jerusalems invånare styrka, genom Guds son folkskarornas Jesus [Jashve Sebaot Gud].
{* Juda = firad, prisad, vördad, dyrkad}
Sak 12:6.  På den dagen sätter han Juda hövdingar som elds skålar bland veden [i träden] och som flammor i en kärve, och de skall sluka alla folken runt omkring, till höger och till vänster, och man slår sig ner i Jerusalem som även framöver skall ligga där Jerusalem ligger.

Här ser vi att det är det gamla Jerusalem som Israel skall ha. Det står ju att Jerusalem skall ligga framöver där det ligger. Det är ingen ny placering utan gamla staden som gäller.

Sak 12:7.  Och först låter Jesus [Jashve] frälsa [rädda] Juda hem [tält], för att inte Davids hus och de som bor i Jerusalems ära skall vara större än över Juda.
Sak 12:8.  [på den dagen] försvarar Jesus [Jashve] sitt Jerusalem, och de svaga är då hos dem som David och Davids hus är likt Guds utsände [budbärare, ängel] Jesus [Jashve], inför dem.
Sak 12:9.  Och då [då på den dagen] begär [kräver] jag att alla hedningar [folk] som kommer mot Jerusalem skall förgöras [ödeläggas].

Alla som försöker gå mot och krossa Jerusalem och Israel kommer att förgöras.

Sak 12:10.  Och jag utgjuter nådens och bönens ande, över Davids hus och över Jerusalems innevånare, och de ser upp till [med glädje på, intensivt på] mig, den som de stuckit [sårat] och de sörjer över honom som över den ende sonen, och bitterheten över det [honom] är som bitterheten efter den förstfödde.

Och här ser vi hur Israel skall ta emot Jesus. Den som de stuckit, Guds son.

Sak 13:1.  Då [på den dagen] blir det en källa öppnad för David och för dem som bor i Jerusalem, till nytta mot synd och orenhet.

Här i Sak 13:1 kan vi läsa om hur Jesus frälser,

Sak 13:2.  Och då [på den dagen] säger folkskarornas Jesus [Jashve Sebaot]: Utrotar Jag utrotar avgudarnas namn från landet [jorden], och de mins dem inte mera och även profeterna och de orena andarna, låter jag försvinna [passera] från landet [jorden].

Och vi kan i fortsättningen se hur det är tron på Jesus som gäller. Alla andra gudar försvinna som Allah etc. Och iv kan här även läsa om profeterna som utrotas. En text som förmodligen syftar på att Islam kommer att försvinna.

Så det är intressant att se att Profetian är med Israel, Och det här som vi ser nu är något som Gud kommer att ta hand om och ge seger till Israel, Och Israel kommer att ta emot Jesus som sin frälsare.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar