måndag 5 december 2016

Frälsaren 27,
Liv eller Lagträldom


Och i lustgården var det träd. Liksom det finns rekommendationer, regler, lagar i Församlingen och i Samhället. Men när lagar och regler blir för rigida, Då tappar vi livet. Vi tappar Andens liv och fastnar i Bokstavens träldom.

1 mos 2:16 <Trad:> Och Guds Jashve befallde människan [Adam], han sade till honom: Från födan på alla träd i trädgården skall du äta.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] Guds son befallde Adam [människan, den blodröde] han sade till honom: Från allt jag gör fulländat [leder, tar emot] från alla stadgar i hägnet [trädgården], skall du ta till dig.
1 mos 2:17 <Trad:> Men av kunskapens träd på gott och ont skall du inte äta, för när du äter av det skall du döden dö.
| <Alt:> Men du skall inte [inte bara] ta till dig av den luriga stadgan, den med rätt och fel [att regera], för när du tar till dig av den kommer du att döden .
| <Alt2:> Men av de luriga träden [reglerna] som är vackra men giftiga skall du inte äta för när det blir din föda, kan du döden dö.


Vi ser att det är bra att ha regler, Regler som man kan nyttja för att se. Se vad som är bra och inte. Och det finns fullt av dem. Och de ska man ta till sig.

Men de luriga, dömande lagarna som slår ut folk. De är inte bra. När de blir dominerande. När hela församlingen går ut på att döma varandra. Då har man tappat livet. Genom att följa lagarna ser man ut som man är rätt på det. Men Livet finns inte mer. Man är död Andligt. Man har hamnat i en död bokstavstro utan Ande.

Och det fungerar inte. När hjärtat inte är med då blir lagens bokstav död. I ett samhälle där lagen inte stämmer med det folk anser och följer. Så kan man fylla hela samhället med Poliser och det fungerar inte ändå.

Det är Livets träd som skall stå i mitten i vår lustgård. Inte dömandets träd, Inte kunskapen på vad som är Gott och ont där vi dömer varandra.

Vi skall alla ha Jesus i hjärtat. Älska honom. Vilja följa honom. Då får vi en församling som fungerar. Då får vi ett samhälle som fungerar. För alla vill naturligt göra gott för varandra.

Jesus har förlåtit våra synder och han har gett oss livet. Därför är det, det trädet vi skall äta av Livet träd. Jesu Evangelium.

Vi kan läsa om det här i Jesu egen undervisning i Mat 7:1 – 5

Mat 7:1. Döm inte så blir ni inte dömda.
Mat 7:2. För med den dom ni dömer, kommer ni att dömas, och med det mått som ni mäter, kommer man att mäta tillbaka till er.
Mat 7:3. Och varför ser du smulan [flisan] i din broders öga, men du ser inte bjälken [träpinnen] i ditt eget öga.
Mat 7:4. Men hur kommer det sig att du säger till din bror [nästa]: Ja vill [ska] ta bort smulan [flisan] från dit öga. Men lägg märke till [se] bjälken [balken, träpinnen] i ditt eget öga.
Mat 7:5. Bluffmakare ta först ut bjälken ur ditt öga och då kommer du att se klart så att du kan ta ut smulan [flisan] från din brors [nästas] öga.

Det är viktigt att vi inte bara ser på andra och ser deras fel utan också våra egna. Att vi först ser våra egna och rättar till dem i Jesus namn. Låter Jesu Ande leda oss rätt och göra oss till det han vill, hans Liv.

Det är viktigt att vi äter av Livets träd och tar emot Jesus.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar