lördag 24 december 2016

Frälsaren 46, 
Jesus vår Frälsare är Julens centrum



Det är viktigt att vi nu när det är Jul tänker på Jesus. Det är han som är Julens centrum. Det är Jesus vi firar när det är Jul. Att han blev vår frälsare. Att han kom.

Och därför skall vi läsa Julevangeliet om hur frälsaren kom till Jorden.

Luk 2:7 Och hon föder sin son, den förstfödde och lindar [sveper in] honom och lägger honom i krubban [stallet] för det fanns inte plats för dem i härberget.
Luk 2:8 Och herdar var i deras område [trakt] och vakter som vaktade den natten över sin hjord.
Luk 2:9 Och dessa ser en Jesu [Herrens] ängel [budbärare] som står hos dem, och Jesu [Herrens] majestät [härlighet] strålar runt dem och de upplever en stark ångestfylld skräck [fruktan].
Luk 2:10 Och ängeln [budbäraren] säger till dem: Var inte rädda, för ni skall veta att jag förkunnar ett glädjens budskap [evangelium] för er, en frid [stark lugn glädje] som kommer till varje människa [hela folket].
Luk 2:11 För han är född åt er idag i Davids stad, frälsaren [befriaren] som är messias [den smorde], Jesus [Herren, Jashve].


 Och här är hela Julevangeliet:

Luk 2:1 Och han är född vid den tiden när det gick ut en förordning från Kejsar Augustus, "alla i värden ska bli mantalsskrivna".
Luk 2:2 Och här hände den första mantalsskrivningen, när Kvirinius var landshövding i Syrien.
Luk 2:3 Och alla reste för att mantalsskriva sig, till sin egen stad.
Luk 2:4 Och Josef [ökande, fortsättande] från Galiléen [cirkel, fällbar, ringa, gräns, kust, land] från staden Nasaret [gård, skydd, vakt, blir fostrad, örn], reser till den Judiska [firad, prisad, vördad, dyrkad] delen, till Davids [den älskade, farbror] stad, som heter Betlehem [brödhuset], därför att han är från Davids släckt och härstammar från David.
Luk 2:5 För att skriva in sig med Maria [upprorisk, rebell, boskapssköterska] som var förlovad med honom, och kvinnan var höggravid.
Luk 2:6 Och det blir så för dem när de är där, att de dagarna inträffar för henne när hon skall föda.
Luk 2:7 Och hon föder sin son, den förstfödde och lindar [sveper in] honom och lägger honom i krubban [stallet] för det fanns inte plats för dem i härberget.
Luk 2:8 Och herdar var i deras område [trakt] och vakter som vaktade den natten över sin hjord.
Luk 2:9 Och dessa ser en Jesu [Herrens] ängel [budbärare] som står hos dem, och Jesu [Herrens] majestät [härlighet] strålar runt dem och de upplever en stark ångestfylld skräck [fruktan].
Luk 2:10 Och ängeln [budbäraren] säger till dem: Var inte rädda, för ni skall veta att jag förkunnar ett glädjens budskap [evangelium] för er, en frid [stark lugn glädje] som kommer till varje människa [hela folket].
Luk 2:11 För han är född åt er idag i Davids stad, frälsaren [befriaren] som är messias [den smorde], Jesus [Herren, Jashve].
Luk 2:12 Och därför är detta tecken för er, ni skall finna en Baby [spädbarn] som ligger lindad [insvept] i en krubba [stall].
Luk 2:13 Och plötsligt [oväntat] fanns där tillsammans med ängeln en fullhet [mängd] av den himmelska härskaran som prisade Gud och sade:
Luk 2:14 Lovprisa Gud för fred på jorden, genom vilken det blir bra för människorna.
Luk 2:15 Och änglarna [budbärarna] som visat sig för dem försvinner från dem in i himmelen [skyn], och människorna, herdarna, säger till varandra: Nu går vi till Betlehem och undersöker det som han förklarade för oss, det här att han har fötts som är Jesus [Herren, JHWH].
Luk 2:16 Och de går förväntansfulla [hastigt] och ser att det är så, och där är Maria och Josef och Babyn [spädbarnet] som ligger i krubban [stallet].
Luk 2:17 Och de berättar och de gör känt, det som är sagt till dem om detta lilla barn.
Luk 2:18 Och alla som hör känner förvåning [beundran] över det som sägs av hedarna till dem
Luk 2:19 Och Maria [upprorisk, rebell, boskapssköterska] bevarar allt det som sagts och funderar över det i sitt hjärta.
Luk 2:20 Hedarna vänder om prisande och lovsjungande [tackande] Gud, för att de är de som har hört och sett allt det här, just så som det är sagt till dem.

Jesus föddes på det enkla viset, i en vanlig familj. Men ändå var det inte på det enkla viset, det var något speciellt. Det var vår frälsare som blivit född. Han som skall regera hela världen. Ja inte bara regera som alla andra världshärskare gjort utan han skall ge oss freden och friden.

Och tänk det är nu det snart skall ske, snart kommer Jesus tillbaka till vår värld och genomför sitt rike, Guds riket.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar