måndag 5 oktober 2015

minJesus kommer 18

Splittring och fall i Guds kyrka.

Här i Upp 16:19 och framåt kan vi läsa om hur det skall vara i Guds himmel i anslutning till att Vredesskålarna utgjuts. Och vi ser att det är väldiga krafter igång.

Upp 16:19 Och den stora staden blir till 3 delar och folkens städer faller och det väldiga Babylon [förvirring, blandning], gör sig påmint inför Gud, så att han ger henne sin ilskas [hämnds] vredes vins bägare.

I vers 19 kan vi läsa om hur Gud straffar den Stora Staden, det Stora Babylon. Den stora staden, det stora Babylon står för Den stora kyrkan. (Man kan se det när man läser om Det stora Babylon i Upp 17 och 18) Guds straff över den fallna kyrkan är alltså splittring och fall.

I första delen av meningen står, att Den Stora Staden blev till 3 delar. Den Stora Staden, som alltså får ses som det stora samfundet, den stora kyrkan, som varit genom tiderna, blir följaktligen den Katolska kyrkan. Inget annat samfund kan mäta sig med det i dominans genom tiderna. Den Katolska kyrkan skall alltså delas upp på 3 delar. Vilket vi redan sett, det som ursprungligen var den Katolska kyrkan är idag delat i den Katolska delen, den Ortodoxa delen och den Protestantiska delen

”Och folkens städer störtar samman”. I samband med reformationen skapades nationella kyrkor, ja alla kyrkor och samfund. Dess kyrkor störtar samman, vilket vi ser idag. Statskyrkorna kopplas loss från staten och medlemstalet rasar, och människor i västvärlden slutar att tro på Gud.

Det står också att det stora Babylon gör sig påmint inför Gud. Det är också intressant att det som skall anföras mot den Katolska kyrkan och mot statskyrkorna det är saker som de gjort genom tiderna, och som folk minns. Hur de historiskt har betett sig. Och det kan vi också notera idag att när man talar om att Kyrkan är fel på det så är det ofta med hänvisning till saker som ligger bakåt i tiden. Hur man brände häxor på bål. Hur man tvingade vetenskapsmän att förneka det de kommit fram till. Hur man lurade människor att betala för att få syndernas förlåtelse. Hur man försåg Kyrkan och smyckade kyrkolokalerna med rikedomar, Etc.

Vi läser på slutet av meningen om Guds stränga Vredes Vin som Det stora Babylon skall få. Det visar alltså att Det stora Babylon, det hänger ihop med Guds Vredes stora Vinpress i Upp 14:19, och med Vredes Skålarna i kap 16.

Och som vi skrev i ett inlägg tidigare så gör vin en omtöcknad. Alltså i Guds vrede ingår förvirring och förförelse. Och det är det vi ser idag i de stora kyrkorna.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar