fredag 16 oktober 2015

minJesus kommer 29

De två vittnena

De två vittnena är en intressant del av uppenbarelseboken. Och vad är det som egentligen är budskapet. Låt oss titta på det och se vad vi får fram.

Upp 11:3. Och jag skall använda mina två vittnen och de skall profetera i 1260 dagar, klädda i säck tyg.

Här ser vi att de är två. Och vi ser också att de skall vittna, profetera, i 1260 dagar. Att de är två det är för att Jesus alltid är med. Vittnet är inte ensamt. Jesus har alltid sin hand över dem.

Och vad kommer då de 1260 dagarna från. Jo, för några avsnitt tillbaka sedan talade vi om kap 12 och den förföljelse som var över Judarna. Där i Upp 12:6, läste vi hur kvinnan skall fly ut i öknen. Och det intressanta här är de 1260 dagarna och att det knyts till profetera.

Vi brukar säga att när det står profet (och här står profetera) då syftar det ofta på en knytning till Islam i många texter. Och här ser vi alltså 1260 dagar i så fall är knutna till Islam. Och det är 1260 dagar mellan Klippmoskén byggdes 688 och att Israel fick sitt land 1948. Ett intressant konstaterande.

Upp 12:6. Och kvinnan flyr till öknen där hon har en plats som är förberedd av Gud, för att där ge uppehälle åt [uppfostra, ge näring åt] henne i 1260 dagar.

Alltså samma tid och vi knöt den i det avsnittet till tiden som Israel var i förskingring. Och det är då logiskt att det är samma tid vi ser här. Tiden från Jesu död och uppståndelse och fram till våra dagar (fram till mitten av 1900 talet).

Upp 11:4. Dessa är de två olivträden och de två ljusstakarna, som ställts inför jordens Gud.

Förutom att de är två är de av två olika slag det ser vi i nästa vers, och den visar att det är både Judarna och de Kristna. Och båda har Jesus med sig. Där talas om de två olivträden. Olivträd brukar i bibeln står för Israels folk, och det visar att det är Judarna tillsammans med Jesus. Och det talas också om de två ljusstakarna. Och ljusstakar hittar vi i Upp 1:20 och där är ljusstakar de kristna församlingarna, och det visar att det också är de Kristna, tillsammans med Jesus.

Och vad är uppgiften. Jo uppgiften är att bekämpa Satan. Världens Gud. Han som tror att han behärskar Jorden. Det är honom vi ställs inför. Men vi är inte ensamma. Vi har Jesus med oss.

Det är alltid två, Jesus står alltid vid vår sida.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar