söndag 3 januari 2016

Den helige Ande i Bibelns profetior 1

Anden är med redan i bibelns första kapitel

Den Helige Ande finns med på många ställe i bibeln och vi skall titta på en del av dem.

Redan i Bibelns andra vers är Anden med och det första stället hittar vi alltså i 1 Mos 1:2.

1 Mos 1:2 <Trad:> Och jorden var totalt tom och mörker var över urhavet [avgrunden]. Men Guds ande var i rörelse över vattenytan.
| < Alt: > Och den fasta grunden var kaotisk och tom och död var över dess tomhet. Men Guds ande blåste på dem, vem som helst, rakt på. 

Det första som Gud gjorde det var att blåsa på människorna med sin ande, det var det som startade hela Guds andliga skapelse. Gud brydde sig,

Och som vi läser i den traditionella översättningen: Gud blåste på vattnet, som alltså här står för människorna, Gud brydde sig.

1 Mos 1:3 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli ljus, och ljuset blev till.
| <Alt.> Och Gud deklarerade: Det skall komma liv [ljus, kunskap], och det kom liv [ljus, kunskap].
| < Alt2: > Och Gud sade: Det blir ljust, och det blev ljust. 

Och det intressanta är här, att vi kan översätta vers 3 <Alt2> som att ljuset är ett resultat av att Guds ande blåste på vattnet, människorna. I vers 3 konstaterar Gud att ljuset kommer, det kommer nu, när han har blåst med sin ande på människorna. Och vi ser också att det blev så. Det Andliga ljuset kom nu i världen. Guds Ande hade gett resultat.

När de stora människomassorna skall påverkas, då är det Guds Ande som gör jobbet. Och den är kapabel att få saker att hända det ser vi här.

Och så vet vi att det varit vidare genom historien. Det är när Guds Ande har fallit som Guds rike har brett ut sig. Det är då människor har tagit emot Gud, tagit emot Jesu frälsning. Och så var det alltså redan från allra första början

Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar