tisdag 26 januari 2016

Evangelium till alla 4

Det profetiska i Noas Alla djur

Det finns ytterligare en del i berättelsen om Noa som pekar på att alla skall med, och det är uppmaningen att ta med alla djuren i Arken. Vi kan läsa.

1 Mos 6:19 Och från alla levande, från alla människor [allt kött, alla varelser, hela evangeliet], från alla skall du föra in två till arken [lådan], det skall vara hankön och honkön av djuren som är med dig.
1 Mos 6:20 Av fåglarna efter sina arter och av boskapsdjuren efter sina arter och av kräldjuren på marken efter sina arter, skall du föra in till dig två från alla för att de skall leva.

I Noas Ark finns livet på samma sätt som livet finns i Kristi Kyrka, i Guds församling. Noas Ark är en profetia på Kristi Kyrka. Som bär frälsningen under Israels förskingring.*

Noa skall ta med av alla slags djur i arken, och det står alltså för att alla olika slag av människor skall vara med i Guds församling. Alla kulturer, Alla folkslag. Alla Nationer. Det är viktigt att alla får höra. Evangeliet skall predikas ut över hela världen och nå alla. På samma sätt som alla slags djur skulle finnas i Arken.

Det var alltså en av de fundamentala delarna i hela Guds frälsningsplan att den skulle omfatta alla, och vi ser här i berättelserna att det fanns med redan i början och de här tidiga berättelserna i Bibeln lyfter fram just det här.

Karl Håkan


PS: * Hedningarna brukar ofta i Bibeln representeras med Havet och Israel med Land. Det är därför som man kan säga att Israel och dess land träder fram i historien när vattnet drar sig tillbaka och land blir synligt i 1 Mos 1:9 på den 3:e dagen. Och på motsvarande sätt förlorar alltså Israel sitt land när det åter översvämmas här i berättelsen om Noas ark.

Men genom att Arken flyter på vattnet. På havet som representerar hedningarna så ser vi hur Guds frälsning bevaras i arken mitt i hedna havet.

När sedan vattnet åter drar sig tillbaka och land blir tort så representera det när Israel kommer tillbaka till sitt land som de gör nu i våra dagar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar