onsdag 27 januari 2016

Evangelium till alla 5

Frälsningen kommer till Hedningarna

På 5:e dagen i skapelseberättelsen sker det. Det är då Evangelium kommer till Hedningarna. Vi kan läsa

1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst skall överflöda av levande ande [liv] och det strålande skall lysa över den fasta grunden, på grund av [uppburna av] närvaron av det väldiga namnets utbredda skikt.
1 Mos 1:21 < Trad:> Och Gud skapade deras stora havsmonster och alla varelser, de levande smådjuren, som överflödade vattnet efter deras art, och alla bevingade fåglar efter deras art och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud skapade deras stora orm [drake, havsmonster] och allt liv, det levande myllret som överflödade, dem vilka som helst, det som gav hans del, allt det strålande till slut [i ytterkanterna], och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.

Havet är i bibeln en bild på Hedningarna, och här ser vi att livet kommer till havet, alltså till Hedningarna. Det sker precis efter det att Jesus kom, den 4:e dagen, det Stora ljuset kom och som ett resultat av det så kom alltså frälsningen till Hedningarna.

Och det är intressant att vi i Bibeln t o m kan läsa om den Katolska Kyrkan. När livet kom till havet så skapades också det stora havsmonstret. Där har vi alltså den Katolska Kyrkan. Gud viste att det skulle gå så här redan när det första kapitlet i Bibeln skrevs. Men vi ser också att förutom den Katolska Kyrkan skall det också finna annat Liv precis som det blivit, med ett myller av olika Kyrkor och samfund etc.

Och det kan t o m vara så att det var en nödvändighet för att lyckas att den Katolska Kyrkan fanns. En stor organisation, tillräckligt stark för att kunna bestå genom årtusenden och som sedan flöjdes upp med hela den väckelsekristendom som vi har idag, alltså allt det myllrande livet som skulle finnas förutom havsmonstret.

Tänk Gud visste vad han skulle göra redan från början. Och han har gjort det. Vi kan se det idag.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar