lördag 16 januari 2016

Den Helige Ande i Bibelns profetior 14

Anden är en förutsättning för församlingens verksamhet

Den Helige Ande är en förutsättning för Församlingens verksamhet. Vi kan se det här i Jesu sista ord till sina lärjungar.

Apg 1:4. Och när han var tillsammans med dem anbefallde han dem att inte gå bort från Jerusalem [Fredsstaden, Fridsstaden, den fullkomliga staden, staden i säkerhet], utan att vänta på min fars löfte, som ni har hört.
Apg 1:5. För Johannes [han ger nåd] han döpte ju med vatten, men ni kommer att döpas i Helig Ande, nu efter få dagar [efter inte många av dessa dager].
Apg 1:6. Och när de var tillsammans frågade de honom verkligen: Jesus [Herren, Jashve] är det i dessa tider du återupprättar riket åt Israel.
Apg 1:7. Men han svarar dem då: Det är inte er sak att veta tider, den tid som fadern fastställer, i sin egen auktoritet [makt, kompetens, frihet].
Apg 1:8. Men ni kommer att motta kraft när den Helige Ander kommer över er och ni kommer att bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judéen och Samarien [vakt station] och till Jordens [värdens] yttersta plats.

Här ser vi i vers 4, att lärjungarna skall vänta med sin verksamhet till dess Anden har kommit till dem. Och det är ett löfte att de skall få Anden.

Och i vers 8 ser man vad deras uppdrag är. Det är att sprida Evangelium över hela världen. Och för att klara det måste församlingen ha den Helige Ande.

Och det är intressant att se den här kopplingen med lärjungarnas fråga. När skall Jesus upprätta riket. Och det svarar han på i sitt tal om ände tiden i Mat 24 vi kan läsa där.

Mat 24:14.  Och det kommer att bli så att hela mänskligheten [den bebodda delen av värden, jorden] får höra rikets evangelium, helt och hållet [komplett, helt, fullständigt, odelat], och då kommer den slutliga änden [resultatet, avslutet, det slutliga] att komma fram [vara på plats, ha kommit].

Alltså änden och Jesu rike kommer när Evangelium predikas för hela världen. Och för att göra det behöver församlingen Helig Ande, och det skall de få det har Gud lovat.

Och fortsätter vi så ser vi hur Anden sedan föll i Apg 2.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar