måndag 25 januari 2016

Evangelium till alla 3

Missionsbefallningen i Gamla testamentet

Ja faktiskt finns missionsbefallningen redan i Bibelns första kapitel.

Vi ser det här i 1 Mos 1:28

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
| <Alt:> Och Gud sade: Vi skall göra Adam [människan, den blodröde] som vår försoning genom vårt blod och de skall regera över det rytande och växande och i det väldiga namnets strålglans och i överflöd och på hela den fasta grunden och över allt sprudlande entusiastiskt liv på den fasta grunden.

1 Mos 1:28 Och Gud välsignade dem och sade till dem: Var mycket fruktsamma och uppfyll jorden [landet, marken] och trampa på [härska över] den och råd över fiskarna i havet och över fåglarna i himmelen och över allt levande som krälar på jorden.

Den här människan som Gud skapar till sin likhet i 1:28 det är den frälsta människan och den vill Gud skall uppfylla jorden och det är ju inget annat än missionsbefallningen.

Vi hittar det igen i 1 Mos 9:1.

1 mos 9:1 <Trad:> Och Gud välsignade Noa och han söner och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll jorden.
| <Alt:> Och Gud hyllade Herren [Noa] och hans lärjungar och sade till dem: Var fruktsamma och överflöda och fullfölj den fasta grunden.

Den människa som är försonad i Jesu offer skall uppfylla jorden.
Och i versarna innan kan vi läsa om hur Noa offrade och hur det behagade Gud, och det är en profetia på Jesu offer.

Det är det här som är det fantastiska. Jesus har offrat sig och det är för allas vår räkning. Och det är det budskap som skall ut. Offret är givet och vi är fria, vi är godkända. Och det är alltså det Evangelium som hela värden skall höra.

Vi hittar det här med Missionsbefallningen också i 1 Mos 9:7.

1 Mos 9:7 Och ni skall vara fruktsamma och bli många och överflöda jorden [landet, marken] och bli många på den.

På alla de här ställena så uppmanas människan att uppfylla och överflöda jorden. Alltså Guds skapelse av människan, den som är Guds likhet, försonad genom Jesus är den som skall spridas och uppfylla hela jorden. Här ser vi alltså åter att allt samman redan från början var ämnat för alla människor på jorden.

Guds frälsning är för alla.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar