lördag 9 januari 2016

Den Helige Ande i Bibelns profetior 7

Alla människor fylls med Guds Ande

I Avsnitt 4 om den Helige Ande talade vi om det tredje steget när Anden föll övar alla människor. Och här i Joel har vi ytterligare en profetia om det.

Joel 2:28 (3:1).  Och det sker därefter att [eftersom] jag utgjuter min ande över alla människor [kött, evangelium], och [att] era söner och era döttrar profeterar [talar inspirerat], och era gamla har krafter kvar [drömmer drömmar, får krafterna åter], och era unga män ser visioner [uppenbarelser].
Joel 2:29 (3:2).  Och också över tjänarna [slavarna] och över tjänarinnorna [slavinnorna], utgjuter jag i de dagarna min ande.

Här ser vi hur det är Guds ande som skall göra det, Gud skall utgjuta av sin ande över alla. Vi har sett hur anden föll på pingstdagen i Jerusalem, vi såg hur den föll i början av 1900 talet och pingströrelsen bildades. Och sedan föll anden över alla kristna samfund i samband med 1968 och det som hände där efter.

Men här står att det skall falla över alla människor, och tittar vi på hur det är på jorden idag så ser vi att Guds vilja för människorna håller på att förverkligas över hela linjen. Och vi kan se hur Gud gör det just nu.

Den här texten visar på det som vi har idag. Vi kan se sönerna och döttrarna som talar inspirerat, och det är vad vi fick se i ungdomsrevolutionen 1968, och som har hållit i sig sedan dess. Vi har fått en ungdoms kultur där det är de unga som talar och sätter dagordningen, sätter modet, skall lyssnas på etc.

Förr skulle de yngre tiga och de äldre tala, men det har ändrats på idag.

Vi ser också hur de äldre har sina krafter kvar, folk blir äldre och äldre och fortsätter i god hälsa. Här har alltså ytterligare ett ord uppfyllts.

Vi får sedan åter se hur de unga männen, skall se visioner, det har vi sett på många ställen. Och det är ofta speciellt de unga männen som är bärande av de nya visionerna.

Men här är det inte vara du unga utan de äldre har också sina drömmar om hur det skall vara. Precis som det är idag.

Och i vers 29 ser vi att det här kommer övar de enkla i samhället, tjänarna och tjänarinnorna, det är inte bara över överheten, alla skall vara med, vi blir alla varandras tjänare, som Jesus ville ha det, och som det är idag i samhället, där vi alla är lika, Ingen är förmer än någon annan.

Och naturligtvis är det intressant att konstatera att de här orden som står här de går i uppfyllelse just nu inför oss alla, Det är vår tid det talas om.

I allt det här kan vi se att det är Guds ande som manifesterar sig och vi kan givetvis också se det mera påtagligt i de Kristna sammanhangen där Guds helige ande nu går fram på ett alldeles speciellt sätt med ande utgjutelse och tungotal och en uppfyllelse av Guds ande och inspiration.

Det är också intressant att noter att när Anden föll på Pingstdagen i Jerusalem så manifesterade det sig i tungotal där man talade på språk som förstods av de tillresande. Och det man talade om var Guds underbara gärningar.

Det här är intressant för när Anden talar så talar den så att alla förstår oavsett vilket språk man har eller från vilken kultur man kommer, eller ens religiös bakgrund. Anden talar så att man förstår och kan ta till sig budskapet.

Sedan kan man naturligvits fråga sig om det vi ser idag är hela uppfyllelsen av Joels profetia eller om det kommer en mera konkret uppfyllelse när hela jorden och alla människor blir involverade i det här på ett sett som vi inte sett än. Och för min egen del tror jag att det är så vi har idag bara sett försmaken av vad som skall komma.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar