lördag 2 januari 2016

Israel i Bibelns profetior 63

Totalsammanfattning

Det finns som vi sett väldigt många profetior om Israel i Bibeln. Och det finns naturligvits många fler än de vi tagit upp här. Men ändå ser man en linje i det vi tagit upp.

Redan i början av bibeln, ja redan i det fösta kapitlet så har vi en profetia om Israel. Och där finns också profetior om att det är genom Israel, Guds församling, som Jesus skall födas. Liksom en profetia om Israels roll som den som dödar Jesus, som vi har i det 4 kapitlet, och så här fortsätter det med åtskilliga profetior som redan tidigt står i Bibeln.


Att Israel skulle avfalla och inte gå den väg Gud ville det finns också profeterat och det hittar vi bland annat redan i 5 Mosebok.


Men att Gud skall samla och förbarma sig över israel på Nytt det ser vi i många av de traditionella profetiorna. Han skall inte bara samla dem han skall också resa dem upp och ge dem Andlig styrka. Och han skall ge dem Jerusalem.


Vill man ha en profetia över tiden från förskingringen och framåt kan man läsa Ruts bok.


Att Israel inte bara skall ha det lätt när de återvänder, utan möte motstånd, det kan vil läsa om i bl a Hes 38 och 39 men Gud skall vara med dem och ge dem framgång och skall slutligen ge den totala segern.


Och slutligen har vi en sammanställning av olika bibelord om Israels roll i ändens tid.


Jesus är med Israel och trotts att de vek av kommer Gud att ge dem sin roll i sin frälsning av världen, och åtskilligt av det kan vi läsa i de olika profetiska ord som finns i Bibeln.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar