tisdag 10 november 2015

Israel i Bibelns Profetior 10

Främlingen skall bo bland er

Främlingar skall bo i landet och ha sin lott bland Israels stammar, det kan vi se i Hes 47 i vers 22 och 23. Men vi ser också i andra bibelställen att främlingen inte får ta över landet. Utan att det är Israel som skall vara herre i sitt land.

Hes 47:22.  Och det skall ske när ni kastar lott om arvedelarna för er och för främlingen, att främlingen som bor bland er som har låtit föda barn bland er och är för er som en infödd bland Israels barn, de kastar [kastar lott] om arvedel [egendom] bland Israels stammar.
Hes 47:23.  Och det skall ske att i den stam som främlingen bor, där ger ni honom hans arvedel [egendom], säger Herren Jesus [Jashve]

Det är intressant att konstatera att Israels land inte skall vara något rasrent land där endast Israels folk får bo, utan här är det också tillåtet för andra att bo och de får bo på samma villkor. De skall ha sina egendomar som alla andra.

Men samtidigt får vi läsa i Hesekiel att Israels land tillhör Israel och det är alltså inte meningen att andra skall ta över det.

Hes 36:6.  Ty profetera därför över Israels land och säg till bergen och till kullarna och till bäckarna och till höjderna: Så Säger Herren Jesus [Jashve]. …
Hes 36:12.  Och jag låter människorna [Adam], mitt folk Israel, vandra på er, och de intar [ärver] er, och du är deras arvedel, och du hindrar [avslutar] inte mera och gör narr av dem.


Vi har ett inslag om det här också i förbannelserna i 1 Mos 5:28 där vi läste

5 Mos 28:43.  Främlingen [Hagar] som är mitt ibland er, stiger upp över dig, och ökar, och ökar, och du stiger ner och minskar, och minskar.
5 Mos 28:49.  Jesus [Jashve] reser upp ett folk över dig, långt bortifrån, från jordens ände, som örnen flyger, hedningar vars språk du inte förstår [hör].
5 Mos 28:50.  Ett hednafolk med kraftfull [girig, mäktig] attityd, som inte har respekt med hänsyn till gamla och inta visar nåd mot barn.
5 Mos 28:51.  Och han äter frukten från din boskap och frukten från din mark, ända tills du utplånas, och inget vete, vin eller olja lämnar han kvar åt dig, och han fördärvar dina kor och fårflockar, ända till din förgängelse.

Här ser vi hur det går när folket är förbannat och Främlingen tar över.

Alltså summan av det hela är att man skall acceptera främlingen bland sig, men han får inte ta över landet utan det tillhör i det här fallet Israels folk. Och det får inte heller vara som det beskrivs i 5 Mos 28 att främlingen blir herre över de som bor i landet och gör uppror mot dem och föraktar dem. Eller att främlingen äter upp alla resurser så att det inte finns kvar, det som behövs för landets egen befolkning.

Det här är ju en aktuell diskussion för oss här i landet där vi har en stor invandring just nu. Och det är alltså rätt att hjälpa främlingar, men det skall inte ske över vår förmåga och det skall inte ske så att landet och vårt Svenska sätt att vara glider oss ur händerna.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar