tisdag 3 november 2015

Israel i Bibelns profetior 3

Israel föder Jesus

1 Mos 3 är ett intressant kapitel och har ett profetiskt budskap om Israel. Det är Israel som är Eva.

Och träden som finns i Lustgården det står för stadgar, lagar som Gud givet Israel. Vi kan själva dra oss till minnes hur våra lagar en gång skrevs på träbalkar. Vi har t ex uttrycket äktenskapsbalken. Som visar just på det. Och det ord som här står för träd är samma som det som används för käpp, stav, balk.

Vi kan se hur ormen fick Eva att ta av frukten från kunskapens träd på Gott och ont. Och eftersom träd står för lagen så blir det här alltså att använda lagen både till att göra Gott och till att göra Ont. Det var det man inte skulle göra. Lagen var enbart tänkt som något Gott.

Vi kan också konstatera att Eva svarar ormen ”men av trädet som står mitt i lustgården skall vi inte äta.” Det hon minns är att där stod kunskapens träd på gott och ont. Men där stod ju också livets träd. Och på samma sätt verkar det på den tiden också ha blivit för många av Judarna.

Gud ville att man skulle äta av livets träd. Lagar och stadgar skulle stå i överensstämmelse med det praktiska livet. Göra livet bättre för alla, mig själv såväl som för nästan. Men det blev fel i Israel här. Lagen blev en träldom och något som man använde för att sätta dit varandra.

Resultatet ser vi blev att man kände sig naken inför varandra. Man var tvungen att skyla sig. Gömma det man egentligen gjorde. Annars kunde ju den andre sätta dit en. Vi får alltså ett samhälle av oärlighet, av att förse sig. Och i förläningen också i att ljuga.

Det var inte så Gud tänkt sig. Lagen skulle vara i verkligheten. Vi skulle älska varandra och vara öppna för varandra.

Nu kommer Guds straff och det är inget välsignat liv som människan får i fortsättningen, men trotts detta är det Kvinnas uppgift att föda. Och vi ser att det hon föder det är han som skall komma och som skall söndertrampa ormens huvud.

Med andra ord. Trotts att kvinnan, Israel inte klarade av att fullfölja lagen, utan använde den på ett sätt som Gud inte tänkt sig. Så fick hon likafullt vara det folk som födde fram vår frälsare, Jesus Kristus.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar