torsdag 12 november 2015

Israel i Bibelns profetior 12

Israels undergång och förskingring

Det finns åtskilliga ord som talar om Israels undergång och förskingring. Om det straff som skulle drabba Israel om de övergav Gud.

Vi har tittat på 1 Mos 3 där ormen frestar Eva med att ta frukten från trädet på gott och ont. Och vi sa att Eva där var en profetia på Israels folk och den lagträldom de hamnade i.

I slutet av samma kapitel så kan vi läsa om hur Gud fördriver Adam och Eva ut ur lustgården. På samma sätt som Israel folk och Judarna blev fördrivna från sitt land. Och det berodde på att de hade gjort det som var fel i Guds ögon. Så alltså redan i det här 3:e kapitlet har vi en profetia om hur Guds folk, Israel och Judafolket skall fördrivas från sitt land.

1 mos 3:24 <Trad:> Och Guds Jashve drev ut människan och satte keruberna framför Edens trädgård och återvändandets flammande svärd till att vakta vägen till livets träd.  

Vi hade det också i 1 Mos 4 där vi såg att Kain som ett straff för att han dödat Abel blev fördriven från sitt land. Kain var ju i den berättelsen en symbol på Judarna och Abel på Jesus, vår fåraherde, på samma sätt som Abel. Och här ser vi att den fördrivning som profeteras här det är den som kom efter det att de dödat Jesus alltså den som började år 70 e kr när Romarna intog Jerusalem

1 mos 4:12 <Trad:> För när du arbetar med marken skall den inte längre ge säd som den tidigare har producerat åt dig, du skall bli flykting och kringvandrande på jorden.

Vi möter det också i 5 Mos 28 om välsignelserna och förbannelserna. Där på slutet av förbannelserna som man skulle få när man inte följde Gud där står också att det skall spridas ut bland hedningarna.

5 Mos 28:64.  Och Jesus [Jashve] låter sprida dig från jordens ena ända till jordens andra ända, och du tjänar andra Gudar av trä och sten, som du och dina fäder inte kände.
5 Mos 28:65.  Och bland hedningarna får du ingen frid och det blir ingen vila och lugn för din fot, och Jesus [Jashve] ger dig där ett hjärta med rädsla och ögon med längtan [förintelse, förstörelse] och en sorgsen själ.

Till sist tittar vi på ytterligare ett ställe Jes 24:1 – 13.

Jes 24:1.  Se Jesus [Jashve] skall verkligen tömma landet [jorden, marken] och skall verkligen föröda och han skall fördärva dess yta och han skall låta sprida ut dess innevånare.
Jes 24:2.  Och det skall ske folk som präst, slav som herre, piga som fru, köpare som säljare, lån givare som lånare, fordringsägaren som indrivaren över honom.
Jes 24:3.  Han skall sannerligen låta avfolka [tömma, ödelägga] landet [jorden, marken], som skall avfolkas [tömmas, ödeläggas], och han skall sannerligen låta förstöra [plundra] landet [jorden, marken], som skall förstöras [plundras]. För Jesus [Jashve] har talat [talar] dessa ord.
Jes 24:4.  Marken [jorden, landet] sörjer, den är som död, landet [jorden, värden, Tubal] är sjukt, det är som dött, på grund av landets [jordens, markens] folk.

Vi möter här ord som:

Jesus skall verkligen tömma landet, han skall verkligen fördärva dess yta och låta sprida ut dess innevånare.

Han skall sannerligen avfolka landet.

Som vi set finns det åtskilliga profetior på hur Judarna skall skingras.

Och från historien vet vi att både Israel (Nordriket) och Juda land (Syd riket) blev erövrat och befolkningen blev bortförd. För Israel skedde det 722 f kr och för Juda land 587 f kr. Judarna fick sedan komma tillbaka till sitt land 70 år senare, men efter det att Romarna intagit Jerusalem 70 e kr så fördrevs de igen, och som vi kan se i Bibeln så var det en konsekvens av att de dödat Jesus, och sedan också vägrat ta emot honom som sin frälsare.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar