måndag 2 november 2015

Israel i Bibelns Profetior 2

Brödramordet

Bördramordet i 1 Mos 4 är en profetia på hur Israels folk, Judarna, dödade Jesus och blev fördrivna från sitt land för det.

1 mos 4:2 <Trad:> Och hon födde en gång till, och det blev hans bror Abel, och Abel var fåraherde och Kain var åkerman.

Här i vers 2 ser vi att det är Jesus och Israelsfolk. Jesus är Abel och han är fåraherde, medan Kain är åkerman, brukar marken. Den som vi läste i det förra avsnittet just stod för Israels folk.

1 mos 4:3 <Trad:> Och det hände efter en tid att Kain offrade åt Jashve från åkerns avkastning.
1 Mos 4:4 <Trad:> Och Abel lät också bära fram [offra] från de förstfödda fåren [småboskapen] och deras fett. Och Jashve såg till [accepterade] Abel och till hans offergåva. 
1 mos 4:5 <Trad:> Men till Kain och till hans offergåva såg han inte och Kain blev mycket arg och hans ansikte föll ner väldigt.

Abels offer blev godkänt. Alltså, Jesu offer var ett offer som Gud godkände och fann behag i. Kains offer däremot blev inte godkänt. På samma sätt som den Judiska tron med lagar och dess offer inte räckte för att nå rättfärdighet.

1 mos 4:8 <Trad:> Och Kain sade till sin broder Abel när de var på fältet, och Kain straffade sin broder Abel och dödade honom.

Här ser vi hur Kain, representanten för Judarna, dödar Abel som symboliserar Jesus.

1 mos 4:12 <Trad:> För när du arbetar med marken skall den inte längre ge säd som den tidigare har producerat åt dig, du skall bli flykting och kringvandrande på jorden.

Här i vers 12 ser vi en profetia på Judarnas fördrivning, och orsaken är att de dödade Jesus.

1 mos 4:15 <Trad:> Och Jashve sade till honom: Det är ordnat för alla som dödar Kain skall bli sjufalt hämnade, och Jashve satte ett tecken så att de inte skulle slå ihjäl honom.

Här i vers 15 ser vi att fast de blev fördrivna så skulle de inte bli utplånade som folk. Och det kan vi se idag när de efter 2000 år återvänder till sitt land. Det judiska folket finns kvar.

Det är intressanta att dessa mycket tidiga berättelse är så knivskarpa profetior på det som skulle komma.

Mer om det här finns att läsa på:



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar