lördag 7 november 2015

Israel i Bibelns Profetior 7

Israels lands Gränser

Väldiga diskussioner pågår idag om vad som skall vara Israels gränser och då kan det vara intressant att notera att Bibeln har mycket detaljerade beskrivningar av vad Israel skall ha. Vi kan notera att det finns en del skiljaktigheter i beskrivningarna, men i det centrala: Att Israel skall ha området mellan Jordan och havet är alla beskrivningar överens.

Vi tittade i förra avsnittet på Löftet till Abraham som är väldigt grovt och ger hela området mellan Nilen och Eufrat till Israel. Eller som det kanske menas. Landet vid Nilen, alltså Egypten, till landet vi Eufrat.

Nästa beskrivning är betydligt mera detaljerad och vi hittar den i 4 Mos 34:1 - 12 där får Mose en detaljerad beskrivning av gränserna.

4 Mos 34:1.  Och Jesus [Jashve] talade till Moses [han som drog ut, dragen ut (ur vattnet), räddad, borgenär] han sade:
4 Mos 34:2.  Befall Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] barn och säg till dem: När ni kommer till Kanaans [besegrad, ödmjukad, knäböjd, handelsman] land, är detta det land som tillfaller er i arvedel [egendom], Kanaan med sina gränser.
4 Mos 34:3.  Och det är för er södra sidan, från öknen Sin [sticks, tagg], framför landet Edom [röd, rödbrusig, rosig], och det är för er södra gränsen, från salt havet i öster.
4 Mos 34:4.  Och gränsen går för er, från söder till Skorpionhöjden [Akrabbimbranten, piskornas höjd] och den går förbi Sin [Sina, sticks, tagg, sköld, krok] och det är dess gräns från söder till Kades-Barnea [det kuperade landskapets helgedom, den flyktiga renhetens helgedom, det rörliga fältets helgedom] och den går förbi vid Haser-Adar [den härliga gården, den magnifika byn] och går över Asmon [ben, styrka].
4 Mos 34:5.  Och från Asmon vänder den mot Egyptens [gränsfästningarna, trångmålen, nöd] bäck, och det är dess gräns vid havet
4 Mos 34:6.  Och gräns vid havet är för er det stora havet och detta är er väst gräns.
4 Mos 34:7.  Och detta är för er norra gränsen, från det stora havet skall ni peka ut åt er berget Hor [berg].
4 Mos 34:8.  Från det utpekade berget Hor [berg] skall den gå tills, man kommer till, Hamat [muromgärdat, varm källa] och dra gränsen därifrån till Sedad [ödestaden, staden vid sidan om].
4 Mos 34:9.  Och den går vid Sifrons [doftande, välluktande] gräns och vidare till Hasar-Enan [vårens stad, färgernas stad, kunskapens stad, högfärds staden]. Det är er norra gräns.
4 Mos 34:10.  Och er östra gräns går från Hasar-Enan till Sefam [bar, avskavd, skägg, mustag].
4 Mos 34:11.  Och gränsen går ner från Sefam till Rivla [Haribla, fruktsam] från öster till Ain [ögon, källa, färg, ansikte] och gränsen går ner och når [vidrör] på sidan Gennesarets [Kinneret, harpor] sjö i öster.
4 Mos 34:12.  Och gränsen går ner vid Jordan [sänka, gå neråt, strand, gräns] och det är dess gräns till salt havet. Det är landet för er med gränserna runt omkring

I Hes 47:13 - 23 får vi ytterligare en noggrann beskrivning av landets gränser.

Hes 47:13.  Så säger Jesus [Jashve]: Det här är gränsen på deras arvedel [besittning], landets delar för de 12 stammarna, Israels, Josefs.
Hes 47:14.  Och er arvedel är det, vars och ens liksom hans brors, min gåva från min hand till era fäder, och dela detta landet åt er i arvedelar.
Hes 47:15.  Och det här är landets gräns i den norra sidan, från havet den stora Hetlon [insvept] vägen som går till Sedad [ödestaden, staden vid sidan om].
Hes 47:16.  Hamat [muromgärdat, varm källa], Berota [cypress, föda], Sibraim [hopp, tro, tankar], som ligger mellan Damaskus [(utländskt ursprung), hebr: ödegata, överflödande blod] och Hamats område, Hasar Enon [Hasar Hetikon, byn i mitten] som hör till Haurans [håla, sänka, vit, ren, ivrig] område.
Hes 47:17.  Och det är området från havet och Hasar Enons [vårens stad, färgernas stad, kunskapens stad, högfärds staden] område och Damaskus, och den är norr om den norra, och Hamats område, och det är norra sidan.
Hes 47:18.  Och östra sidan, mellan Hauran [håla, sänka, vit, ren, ivrig] och Damaskus [(utländskt ursprung), hebr: ödegata, överflödande blod] och mellan Gilead [Galed, minnes stenen, minnes högen, evighetens källa] och Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] land från Jordan [sänka, gå neråt, strand, gräns] gränsen mot det östra havet, mäter ni, och det är dess gräns i öster.
Hes 47:19.  Och i söder den södra, från Tamar [palm, upprest, rak] till vattnen i Meribot [stridigheter, tvister] Kades [helig, helgedom, helgon], är arvedelen [dess bäck] till det stora havet, och det är dess södra i söder.
Hes 47:20.  Och havs sidan mot det stora havet, allt fram till det Hamat [muromgärdat, varm källa] fått [man kommer till], detta är havs sidan.
Hes 47:21.  Och ni delar detta landet mellan er, Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] stammar.
Hes 47:22.  Och det skall ske när ni kastar lott om arvedelarna för er och för främlingen, att främlingen som bor bland er som har låtit föda barn bland er och är för er som en infödd bland Israels barn, de kastar [kastar lott] om arvedel [egendom] bland Israels stammar.
Hes 47:23.  Och det skall ske att i den stam som främlingen bor, där ger ni honom han arvedel [besittning], säger Herren Jesus [Jashve]

I Jos 23:4-5, kan vi se att Israels land skall sträcka sig från Jordan floden till havet.

Jos 23:4.  Se jag har dömt åt er de folk som finns kvar, deras land tillfaller er, från Jordan och alla folk som jag slagit ner, till [och] det stora havet västerut.
Jos 23:5.  Och Jesus [Jashve] er Gud, han fördriver dem framför er, och han utplånar dem framför er, och ni intar deras land, så som Jesus [Jashve] er Gud har talat till er.

Och det är ju vad Israel har idag. Så tanken att den östra delen skall tillhöra Araberna är alltså helt fel. Den stöds varken av de detaljerade beskrivningarna I 4 Mosebok och i Hesekiel eller av den mera summariska i Josua boken. 

Det man ser är gemensamt för alla de här beskrivningarna är att Israel skall ha området från Jordanfloden till Medel havet, och Söder över ner i Negevöknen och Norr över skall man gränsa mot Syrien, och ha Golanhöjderna.

Jag har hittat en karta, som jag lägger in här nedan, över vad som skall ingå enligt beskrivningarna i 4 Mosebok och den i Hesekiel.


För min egen del är jag lite skeptisk till om Libanon verkligen skall ingå i Israel. Men enligt den här kartan är det tydligen så. Tveksamheten över vissa sträckningar är beroende av att man inte vet exakt var alla platser låg som är uppräknade.



Israels land enligt löftena i 4 Mos 34:1 – 12 och i Hes 47:13 - 20


Det blir spännande att se hur fortsättningen nu kommer att ske och hur Gud kommer att förverkliga det som står i Bibelns profetior och som han har lovat Israel.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar