söndag 8 november 2015

Israel i Bibelns profetior 8

Välsignelserna hos Israels Gud

Gud gjorde Israels barn medvetna om att villkoret för att de skulle få det bra i sitt land det var att de följde Jesus, Gud Jashve *, Israels Gud, och inte blandade in andra gudar.

Och för att ytterligare understryka det så räknade Gud upp de Välsignelser som de skulle få när de följde honom respektive de Förbannelser som de skulle få om de inte följde honom.

Det här står i 5 Mos 28 och vi skall titta lite på det och vi börjar med Välsignelserna.

5 Mos 28:1.  Och om du hör det som blivit sagt av Jesu [Jashves] din Guds röst, alla hans befallningar [hela hans lag], som jag befaller dig idag, så har Jesus [Jashve] din Gud gett er, att vara upphöjda över alla jordens folk.
5 Mos 28:2.  Och alla dessa välsignelser kommer över dig, och han låter dig nå dem, för du hör Jesu [Jashves] din Guds röst
5 Mos 28:3.  Välsignad är du i staden och välsignad är du på fältet
5 Mos 28:4.  Välsignad är din kropps [livmoders] frukt och din marks frukt och frukten från din boskap som ökar [föder], dina kor och dina får flockar.
5 Mos 28:5.  Välsignad är din korg och ditt baktråg [lager]
5 Mos 28:6.  Välsignad är du i det du bär fram [startar] och i det du för ut [åstadkommer]
5 Mos 28:7.  Och Jesus [Jashve] gör så att dina fiender, de som rest sig mot dig, lider nederlag inför dig. På en väg går de ut mot dig och på sju vägar flyr de inför dig.
5 Mos 28:8.  Jesus [Jashve] befaller välsignelsen att vara med dig i dina förrådshus och i allt som går ut från din hand, och han välsignar dig i landet, som Jesus [Jashve] din Gud gav åt dig.
5 Mos 28:9.  Och Jesus [Jashve] upphöjer dig inför sig till ett helgat folk, såsom han själv har lovat dig, för du håller Jesu [Jashves] din Guds befallningar [bud] och du går på hans vägar.
5 Mos 28:10.  Och allt mitt folk på jorden ser [erfar], att Jesu [Jashves] namn, satte han själv på [ropade över] dig, och de har sett dig [fruktar dig].
5 Mos 28:11.  Och han låter dig erfara det goda i din kropps [livmoders] frukt och i din boskaps frukt och i din marks frukt, på marken som Jesus [Jashve] har lovat dina fäder, att ge åt dig.
5 Mos 28:12.  Jesus [Jashve] öppnar sitt goda förråd, himmelen, för dig, för han skall ge din mark regn i rätt tid, och till välsignelse för allt som din hand gör, och du låter låna mycket till hedningarna [folken], men själv lånar du inte.
5 Mos 28:13.  Och Jesus [Jashve] gör dig till huvud och inte till svans och du skall också dominera [öka, vara över] och du skall inte vara under [bli mindre], för du hör Jesus [Jashves] din Guds befallning, som jag befaller dig idag, för att bevara [hålla] och till att göra.
5 Mos 28:14.  Och du flyr inte undan från orden som jag har befallt er i dag, varken åt höger eller åt vänster för att vandra efter andra Gudar, för att tjäna dem.

Vi ser här att det gäller om man hör Jesu röst, och håller hans befallningar och går på hans vägar, gör som Jesus säger. Då skall man få det som lovas och vi ser att det är.

De skall vara upphöjda över alla Jordens folk. Judarna skall alltså vara det främsta folket, om de följer det deras Gud sa.

Och välsignelserna gäller både utanför och i städerna.

Barnen skall vara välsignade, liksom verksamheten man bedriver och det som kommer ut av den.

Det skall gå bra att starta saker och också att fullfölja dem.

Fienderna skall lida nederlag.

T o m det man har på lager skall vara välsignat.

Jesu ser själv till att man får bära hans namn och erfara hans goda med sina barn och det man producerar.

Jesus ser till att behoven täcks för det man behöver och han gör så att vi slipper att vara i händerna på långivare.

Och vi skall inte vara underordnade andra utan själva bestämma.

Men villkoret är att vi följer det Gud säger och inte har med andra Gudar att göra.

Tänk vilken välsignelse som Gud har lovat Israel men också oss om vi är villiga att följa honom och gå på Jesu väg.


Karl Håkan


* För den som vill veta mera om varför jag har översatt Jashve med Jesus kan man läsa om det i:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar