söndag 22 november 2015

Israel i Bibelns profetior 22

Harmagedon pågår just nu

Harmagedon och Hamongog
I Hes 39:11 och i Hes 39:15 finns namnet Hamongog, ett ord som står för Gogs hop eller Gogs tumult.

Hes 39:11 Och det blir så att på den dagen ger jag åt Gog * en plats till grav i Israel**, en motståndarnas [bråkmakarnas, de som vill dela] dalgång [flock] öster om havet och det stoppar motståndarna, och de begraver där Gog, och hela dess hop [tumult, oväsen], och de kallar dalgången Hamongog.
{* Gog=altartopp, tak för kult, röra sig i cirklar, dansa, groggy, fira, fantisera, knota}
{**Israel=Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud}
{***Hamongog=Gogs tumult, Gogs hop}

Hamongog är ett ord som förmodligen är ursprunget till Harmagedon som vi har i Upp 16:16 (i avsnittet om vredesskålarna).

Vi tar här med hela avsnittet ur Uppenbarelseboken om den 6: vredesskålen:

Upp 16:12 Och den 6:e ängeln [budbäraren] tömmer ut sin skål över den väldiga floden Eufrat [forsa, rusa, våldsam] och dess vatten torkas ut för att vägen [marschen] skall förberedas för konungarna [herrarna, regenterna] från öster [solens uppgångar].
Upp 16:13 Och jag ser, från drakens [ormens] mun och från vilddjurets mun och från den falske profetens [lögnprofetens] mun, 3 ondskefulla [orena, skamliga, grymma] andar [vindar, liv, krafter] lika paddor.
Upp 16:14 För det är onda andar, som gör tecken, för att gå ut till de styrande [konungarna] på jorden och hela världen, för att samla dem till krig, på den allsmäktige Guds väldiga dag.
Upp 16:15 Se jag kommer som en tjuv, välsignad den som vakar och den som bevarar sina kläder, så att han inte vandrar omkring naken och man får se hans blygd [skam, oanständighet].
Upp 16:16 Och han samlar dem till den platsen som på Hebreiska kallas Harmagedon *.
{* Harmagedon [Megiddos Berg], (se också likheten med Hamongog i Hes 39:11):
Hamongog = Larmande hopen, hopen som skall ta bort, hopen som rör sig i cirklar; Gogs tumult, Gogs hop
// Hamon <hmn> = tumult, oväsen, mängd, folkmassa
// Gog <gvg> = larma, klaga, fantisera, röra sig i cirklar, fest, dela, ta bort)}

Man kan se likheten mellan Harmagedon och Hamongog, om man tänker på att i Hebreiskan så skriver man ofta inte ut vokaler och att -on på slutet förmodligen är ett Grekiskt tillägg. Dessutom är det så att när ord transkriberas mellan språk så byter ibland dubbel bokstäver skepnad, på samma sätt som konsonanter som ligger nära varandra i uttal ibland kan bytas ut.

Många hävdar att Harmagedon är Megiddos slätten i norra Israel. Men där finns inget berg som ju förstavelsen Har- betyder. Vi får se vad som händer här exakt, Gud vet, och det är han som styr.

Men den här tolkningen att Hamongog och Harmagedon är samma sak är mycket intressant för den sätter sakerna på plats. Vi kan knyta ihop Gog kriget här med Vredesskålarna i Upp 16 och konstatera att profetiorna går i uppfyllelse parallellt.

Det är också intressant att notera att i Upp 16:13, i den 6:e skålen står också den falske profeten omnämnd i samband med draken och vilddjuret. Och den falske profeten, det är Muhammed och hans religion Islam, som vi ser väller fram idag, samtidigt som vi har Hamas och allt bråk i Gaza remsan där ju Hamongog ligger, alltså Harmagedon.

Så sakerna kommer här på plats i de här profetiorna och vi kan konstatera att vi är där på slutet.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar