onsdag 25 november 2015

Israel i Bibelns profetior 25

Gog kriget är Guds stora dag

Vi fortsätter att titta på Gog kriget i Hes 38 och 39. En profetia om de krig som Israel har mött och kommer att möta när de flyttar tillbaka till sitt land, som vi ser dem göra idag.

I tidigare avsnittet såg vi hur det hela skulle ske i omgångar. Alltså flera krig efter varandra, så som vi redan sett att det varit nu när Israel är tillbaka i sitt land. Vi såg också att vi redan kommit långt i profetian och att vi var på slutet, där när Gog hade fått en plats till grav öster om havet. (Hes 39:11)

Hur skall krigen tillgå

Hes 38:7.  Fixa och trixa, åt dig och alla i din församlade hop, dina högsta, och du är för att bevara åt dem [för att bevaka deras intresse, vakt för dem].

Gog använder alla medel i sin kamp och det hela går ut på att gynna sig själv, förse sig med det som egentligen inte är hans.

Hes 38:8.  Från stora dagar kommer du att i framtida omgångar [år], komma till ett land där en samling av stora folkskaror har blivit återförda från [av] svärdet, till Israels berg, som ständigt var ödelagda, och bebos av folk som flytt och nu alla bor trygga.

Israel bebos av Judar som har kommit hem för att få lugna och ro, och vi ser att det alltså är det som Gog angriper.

Hes 38:15.  Och du kommer från en plats, från mörkrets utposter [mörka gränser, norra kuster] och mycket folk är med dig alla ridande på hästar, en stor samling och stor kraft.
Hes 38:16.  Och du drar över Israel, mitt folk, som ett moln, för att inta [översvämma] landet. I kommande dagar skall jag få dig att komma över mitt land, för att folken skall få kunskap från dig, genom att de låter sig helgas, när de ser dig Gog.

Gog ser väldigt stark ut, och kommer med stora härar. Och här känner vi igen de konflikter som varit, och vi minns speciellt krigen 67 och 73, då Arabsidan hade väldigt stor numerär både i folk och flygplan och tanks etc.

Syftet med det här från Guds sida är att ge folken kunskap. Och det var det som hände, alla såg hur, trots Arabsidan massiva övertag i man och vapen, så vann Israel hela tiden. För de hade Gud med sig.

Hes 38:17.  Så säger Herren Jesus [Jashve]: Du är den som jag har talat om, i gångna dagar, till mina tjänare Israels profeter, i profeternas dagar, de omgångar [år] som kommer med dig över dem.
Hes 38:19.  Och i min iver min eldiga öppenhjärtighet, har jag talat om den dagen. Det blir en stor omskakning [jordbävning] över [på] Israels land.
Hes 38:20.  Och havets fiskar och himmelens fåglar och markens djur och alla krälande kräldjur på marken och alla människorna [Adam], som är på markens yta, de skakar, och bergen slås ner och branterna faller ner, och alla murar fäller du till marken.

Det här är Guds stora dag som han har talat om i profetiorna. Det är den tid i historien, när Gud skall göra det och det är en omskakande upplevelse. Det ser hopplöst ut, för det ser ut som Gog klarar av allt, inget tycks kunna stå honom emot. Går det inte på ena sättet så försöker han på andra sättet och det ser ut som han till sist skall lyckas, och i vers 17 ser vi som vi sa ovan att det här skall ske i omgångar, alltså flera krig och konflikter efter varandra. Precis som det har blivit.

Men Gud slår ner varje försök från Gogs sida, det skall vi titta mera på i nästa avsnitt.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar