söndag 1 november 2015

Israel i Bibelns profetior 1

Israel utvalt och med en uppgift

Israel har en speciell betydelse i Guds frälsningsplan för människorna. Det är genom Israels folk och genom sin son Jesus som föddes av Judarna, som Gud skall frälsa världen.

Det hela börjar redan i 1 Mos 1:10 – 11.

1 Mos 1:10 <Trad:> Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud kallar det rena för den fasta grunden och de, samlingen [hopen] av vem som helst, kallade han deras nuvarande verklighet, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.
1 Mos 1:11 <Trad:> Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: Det glittrande, som ger kraft, skall komma fram på den fasta grunden, fruktbärande stadgar som ger min väg [förgrening], till vem som helst av de våra, som därmed får styrka i sig, på den fasta grunden, och det blev så.

Här är det ställe där vi först möter Israels barn. Skapelseberättelsen beskriver i själva verket i bildlik form det Gud gör genom historien för att skapa sitt rika bland människorna. För att frälsa världen.

Fram till denna tidpunkt i berättelsen så var Jorden fylld av vatten som i Bibeln representerar hedningarna, de icke Judiska folken, de som inte tillhör Guds församling. Den Fasta grunden som bildas här det är Guds folk, och dess land. Israel och Israels land. Och när det bildas då kommer lagen. Och Livet växer fram. Det liv som är fast, växternas liv, ett liv där man inte flyttar på saker, liksom lagen var en fast sak. Men likafullt kom det första livet fram här.

Det var det Gud gjorde med Israel. Det var en förberedelse så att det fanns ett folk som kunde föda Jesus. Guds son.

Och läser man vidare så föds Jesus i vers 14 och framåt. Jesus var det stora ljuset. Och i Vers 26 och 27 skapar Gud Människan till sin avbild. Till att vara lika Gud. Och allt detta kom ur att Israel föddes en gång, och fick sitt land. Det var där Gud verkligen började med livet.

Mera om det här finns på




Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar