tisdag 21 mars 2017

 Ändetiden 21,
Noas Ark,
Tiden från Judarnas fördrivning och fram till Israels återupprättande, och Jesu återkomst


Vi har i avsnitt 1 till 19 studerat Gud stora plan i 1 Mos 1, för tiden från c:a 4000 f kr och fram till idag. Och det intressanta var alltså att i den berättelsen befinner vi oss i vår tid på slutet. Den tid när Gud skall forma människan till sin likhet. Och det är nu snart. Vi är framme där.

Nu skall vi speciellt studera tiden från när Jesus gick här nere, dog och uppstod och fram till hans återkomst. Det finns också här en profetia som ger hela Guds plan och som är mycket noggrann och t o m innehåller år, även om man alltid ska vara försiktig med exakta tider.

Profetian här är berättelsen om Noa. Det är alltså den vi nu ska studera, och även här kommer vi att se att vi är på slutet.


Noa är i berättelsen en Jesus gestalt, en profetisk bild av Jesus och man ser det i beskrivningen av Noa.

1 mos 6:8 <Trad:> Men Noa fann nåd i Jashves ögon.
| <Alt:> Och Herren [Noa*] upprättar [för ut] nåden i Jesu [Jashves] närvaro.

1 mos 6:9 <Trad:> Det här är berättelsen om Noa. Noa var en fullkomligt rättfärdig man i sin generation, Noa vandrade tillsammans med Gud.
| <Alt:> Det här är berättelsen om Herren [Noa]. Herren [Noa] var en rättfärdig och sann [absolut rättfärdig] människa, i härlighet var han [genom att jag härlig gjorde honom], Herren [Noa] vandrade tillsammans med Gud.

Vi ser i den 8:e versen att Noa för ut nåden i Jesu närvaro. Och i vers 9 ser vi att Noa var en rättfärdig man. Och det finns ju bara en sådan och det är Jesus. En person som i sig själv är rättfärdig. Noa är alltså en symbol på Jesus.

Här i berättelsen om Noa så har land samma betydelse som i 1 Mos 1 den tredje dagen, när Gud skapade land, som var Israel och dess land. I berättelsen om Noa så blir ju land översvämmat. Och det betyder just att Israel förlorar sitt land.

Det är ju precis det som hände, med början år 70 efter Kristus, när Romarna intog Jerusalem, och Judarna blev fördrivna från sitt land och kringspridda över hela jorden. Det är det som i berättelsen beskrivs med att land översvämmas.

Men vi kan också i berättelsen läsa om hur land på nytt torkar och Noa går ut på land och alltså kommer ut till Judarna. Idag kan vi se hur Israel har återupprättats, och nu väntar de på sin Messias, Jesus som lik Noa snart går ut på land, kommer till Israel.

Det är därför som berättelsen om Noa är så intressant för den visar just det här skeendet som ska äga rum efter Jesu uppståndelse. Och vi kan se i den här berättelsen hur Israel ska få sitt land tillbaka, det de nu fått, alltså den tid vi är i nu.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar