torsdag 9 mars 2017

Ändetiden 9,
Jesus det stora Ljuset kom till människorna


Vi fortsätter här vår genomgång av Guds frälsningsplan i 1 Mos 1 och vi ser att den har fullföljts så längt vi hittills har tittar och Gud kommer alltså att fortsätta tills han har gjort människan till sin avbild.

Här den 4:e dagen, alltså tiden 1000 f kr till år 0, föddes Jesus och vi kan här läsa om det stora ljuset, alltså Jesus. Jesus är vårt stora ljus som lyser starkare än allt annat.


1 Mos 1:14 <Trad:> Och Gud sade: Det skall bli lysande kroppar på himlavalvet, till att skilja mellan dagen och mellan natten, och det skall vara till tecken och till högtider och till dagar och till år.
| <Alt:> Och Gud sade: Det skall bli lysande föremål i det väldiga namnets utbredda skikt, för att verkligen skilja livets vishet från den förvridna [motgångens] visheten och det skall göra så att det kommer och är till, för församlingarna och till perioder och till min omgång.

1 Mos 1:15 <Trad:> Och det skall bli lysande kroppar på himlavalvet till att verkligen ge ljus på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och det skall bli lysande föremål i det utbredda skiktet, till att verkligen åstadkomma härlighet [upplysning] på den fasta grunden, och det blev så.

1 Mos 1:16 <Trad:> Och Gud gjorde de två stora ljusen, det större till att härska på dagen och det mindre till att härska på natten, och stjärnorna.
| <Alt:> Och Gud gjorde de två väldiga [utvecklande] ljusen, det stora till att ha makten över livet [dagen], och det mindre till att ha makten i det vridna [motgången, natten], och de svaga.

1 Mos 1:17 <Trad:> Och Gud satte dem på himlens himlavalv för att lysa på marken.
| <Alt:> Och Gud satte dem på det väldiga namnets utbredda skikt till att verkligen åstadkomma härlighet [tända eld] på den fasta grunden.

1 Mos 1:18 <Trad:> Och till att härska på dagen och på natten och skilja mellan ljus och mellan mörker och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och till att vara domare i livet och i det vridna [motgången] och livets visdom och dödens visdom och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.

Här ser vi uppgiften för Jesus att ge ljus på dagen. Alltså vara den som leder det troende. Dagen är att leva i Jesus.

Vi ser också här det lilla ljuset och det är församlingen. Det är Guds folk. Och deras uppgift är alltså att sprida ljuset utanför sina församlingar och kyrkor. Det är som det står att vi skall gå ut i hela världen och göra alla till Jesu lärjungar.

Och det är en intressant tanke att på samma sätt som månen, det lilla ljuset bara reflekterar solens ljus så får vi som församling föra Jesus ljus vidare.

Och vi som lever idag vi vet att det har blivit som Gud ville ha det. Jesus har kommit och blivit det stora ljuset och hans församling har idag spridit hans ljus över hela världen.

Och vi ser åter ingen Jesu dömande roll, för det står att han skall skilja mellan ljus och mörker, och att härska på dag och på natt.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar