tisdag 7 mars 2017

Ändetiden 7,
Israel blir en del av Guds frälsningsverk


Gud håller på att frälsa mänskligheten, och han har där kommit en bra bit på den väg i den plan som han skrivit om reda i 1 Mos 1. Vi tittar här hur man kan tolka de bilder som finns där så att man ser denna Guds frälsning plan och nu har vi i vår genomgång kommit till 3:e dagen.  

Det är alltså för 4000 år sedan, runt 2000 f kr och till 1000 f kr. Det var då Gud upprättade Israel. Här i Bibelns första kapitel beskrivet som land. Det var här som land bildades och det var alltså Israels land och folk. Och det första livet kom fram. Växterna. Det stationära på samma sätt som lagen.

1 Mos 1:9 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet som är under himlen skall samla sig till en plats och det torra skall bli synligt, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst som har något i stället för det väldiga namnet skall samla sig för Gud uppstår som en och man kommer att erfara att han renar [se det rena], och det blev så.


Nu fick Guds folk ett speciellt land och det blev ett speciellt folk som fick den här uppgiften, att på att speciellt sätt upprätta och vidmakthålla Guds frälsning.

1 Mos 1:10 <Trad:> Och Gud kallade det torra för land och vattnets samling kallade han för hav, och Gud såg att det var gott.
| <Alt:> Och Gud kallar det rena för den fasta grunden och de, samlingen [hopen] av vem som helst, kallade han deras nuvarande verklighet, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.

Och här ser vi den skillnad som Bibeln ofta pratar om där vi beskrivs som Hedningarna till skillnad mot Judarna, Israels folk, det utvalda folket. Hedningarna är här havet, och Land som Gud just skapat är Judarna, Israels folk.

Tänk Gud visste vad han gjorde redan här, för så länga sedan när Israel bildades. Gud visste att det var i hans plan och att ur detta folk skulle Jesus födas, Guds son som skulle bli vår frälsare. Guds plan håller och vi är där idag på den sista dagen av Guds skapande. Och Snart är vi framme. Framme vid Jesu totala seger.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar