söndag 12 mars 2017

Ändetiden 12,
Den Helige Ande kom



Den Helige Anden föll på pingstdagen, alltså i tiden mellan år 0 och år 1000 e kr. Och här i vers 20 i 1 Mos 1 kan vi läsa om det. Anden är här fåglarna och att Anden kom här är alltså också en följd av det Jesus gjorde.

1 Mos 1:20 <Trad:> Och Gud sade: Vattnet skall överflöda av levande varelser och fåglar skall flyga över marken uppburna av [på] himmelens himlavalvs yta.
| <Alt:> Och Gud sade: De vilka som helst skall överflöda av levande ande [liv] och det strålande skall lysa över den fasta grunden, på grund av [uppburna av] närvaron av det väldiga namnets utbredda skikt.
| <Alt2:> Och Gud sade: Vattnet överflödar av levande varelser och fåglar flyger över marken uppburna över himmelens himlavalv.


Fåglar är symbol på Ande det ser vi i flera sammanhang i Bibeln och de som flyger på himlavalvet det är Guds helige Ande. Det är alltså den som också kom här.

Och det var ju så det blev, Anden föll på Pingstdagen och den inträffade ju strax efter det Jesus hade dött och uppstått, alltså mellan år 0 och år 1000, det som är den 5:e dagen.

Vi kan läsa i Apostlagärningarna om det.

Apg 2:1. Och när Pingst dagen var inne, var alla enhälligt [med ett sinne] samlade med varandra.
Apg 2:2. Och då uppstår plötsligt från himlen ett ljud som om en mäktig vind kommer, och det fyller fullständigt lokalen det de sitter.
Apg 2:3. Och det syns liksom eldstungor [språk av eld] över dem och som sätter sig på var och en av dem.
Apg 2:4. Och de fylls alla av helig ande och de börjar att tala olika språk, som Anden gav dem att säga [uttala, deklarera].

Återigen kan vi alltså se att det Gud sa i sin plan om hur han skulle göra det gjorde han också. Och det är därför intressant att läsa i 1 Mos 1 och se hur Guds plan ser ut.

1 Mos 1:23 <Trad:> Och den 5:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 5:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

Och det är alltså det här som skulle hända och också hända i den här tiden mellan år 0 och år 1000. Och därmed visar Gud sin existens för det han skrev här i Bibelns första kapitel det hände också.

Och Vi får också se Jesu storhet för det var när Jesus dog och uppstod som allt det här hände. Det var då som livet kom till Hedningarna och det var då som den Helige Ande föll.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar