fredag 24 mars 2017

Ändetiden 24,
Arken är Kristi Kyrka med Guds Frälsning och Kärlek


Arken är en symbol på Kristi Kyrka. Den plats där tron på Gud kunde överleva när Judarna blev fördrivna. Och herre i Arken är Jesus, vår frälsare.

1 mos 6:14 <Trad:> Gör en ark åt dig av gofer träd, du skall göra arken med flera rum och du skall täcka den på insidan och på utsidan med beck [försoning].
| <Alt:> Gå och erbjud ditt bröst [bröstkorg] med fastheten [stabiliteten, råden] i sig, ditt bröst skall ha enormt utrymme [flera rum], och du skall täcka den med renhet [rena den], inifrån och ut [från gatan] genom försoning.

Det är genom Arken som Gud ska rädda människorna, människorna som är en symbol på de troende. Ja allt liv ska Gud rädda genom arken.


Arken skulle ha flera rum precis som det genom tiderna har funnits många olika Kyrkor och Samfund. Så vill Gud ha det. I Guds värd är vår tro lite annorlunda och behöver inte i alla avseende vara exakt lika.

Och på slutet av versen hittar vi något mycket intressant. Ordet Beck som Noa skulle smörja på Arken kan också översättas Försoning. Och det är alltså det Kyrkan ska ha, Jesu Försoning.

Den alternativa översättningen har i stället Bröst och det syftar naturligtvis på hjärtat i bröstet och att Gud tar oss till sitt bröst, sin kärlek.

1 mos 6:15 | <Trad:> Och det är så här du skall göra arken, 300 alnar (150 m) lång, 50 alnar (25 m) bred och 30 alnar (15 m) hög.
| <Alt:> Och det är så här du skall göra det, bröstet skall innehålla 300 folk [nationer] i det långa perspektivet, 50 folk på vägen och 30 folk när du börjar [reser upp det].

ark = låda, bröst, bröstkorg

I vers 15, den alternativa översättningen, har vi en intressant beskrivning som visar utvecklingen för tron att det började med 30 folk och slutar med 300, och det är väl ungefär så man kan beskriva det om man ser på hur kyrkan utvecklats från den tidiga tiden. När dem spreds runt medelhavet och idag när vi har några hundra nationer i världen.

Och Gud vill alltså att alla ska med, i hans frälsning, i hans Ark.


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar