måndag 20 mars 2017

Ändetiden 20,
Summering,
Guds frälsningsplan i Bibelns första Kapitel



Här är nu Summeringen av avsnitten om Guds försäljningsplan i Bibelns första kapitel 1 Mos 1. Det är totalt 19 avsnitt som går igenom den här mycket intressanta planen som Gud har lagt här redan i Bibelns början. Och i den här summeringen finns det länkar som leder vidare till de olika delarna.

Den här totalgenomgången av Guds frälsningsplan är gjord för att man ska kunna se var vi är idag i tiden och att vi faktiskt är på ände tiden.


Gud ska frälsa hela världen
Gud har gett oss hela sin plan för hur han ska frälsa världen. Och det är hela världen han ska frälsa. Gud kommer inte att ge sig med någon halvmesyr.

Vi skall titta på den här planen som står i Bibelns första Kapitel, 1 Mos 1 och vi ska se hur Gud har lagt upp sin plan för då ser vi var vi är i utvecklingen idag. Hur långt vi är från slutet, eller snarare hur nära vi faktiskt är slutet.


Det stora perspektivet
Guds frälsningsplan är upplagd på 6000 år och det är de 6 skapelsedagarna i 1 Mos 1. Hela denna berättelse är en profetisk berättelse som just innehåller hur Gud skall frälsa människorna. Och i denna berättelse är varje dag 1000 år. Det hela började alltså för 6000 år sedan.

Och hela denna skapelse är gjord genom Jesus. Det ser vi redan i Bibelns första vers.

Och nu är vi på den sista dagens slut, och när vi ser tillbaka så ser vi att det blivit som Gud planerat. Gud finns alltså och här bevisar han sin existens.



Människan skall bli lika Gud
Målet med hela det här skapandet. Det Andliga skapandet av människan. Det ser vi i slutet av den 6:e dagen. Det är att skapa människan till Guds likhet. Gud vill att vi alla ska bli som han.

Och sättet att bli det är genom Jesus. Det är därför som Gud skapar människan till man och kvinna. Manen här är Jesus och Kvinnan det är vi, vi människor, församlingen, som skall bli som Gud genom Jesus. Genom att ta emot honom.


Före Guds insatser var allt Andlig tomhet
I de första versarna i Bibeln kan vi läsa hur det började och det var med Tomhet, Mörker och Kaos. Det var så människan levde för 6000 år sedan innan Gud hade inlett sitt verk.

Men Gud brydde sig om människan och sände sitt Andliga ljus till oss och på så vis så började hans Andliga skapelse av det som en gång skulle bli något så stort som en människa som var lika Gud.


Kunskap gör Gott

Ljuset är något Gott, Ljus är kunskap och liv och det är det Gud sänder till oss och det är Gott. Men mörkret har ännu inte gett sig utan Guds skapelse av ljuset inleder en lång kamp mellan ljus och mörker, mellan kunskap och okunskap, mellan liv och död.


Gud skapar det himmelska

Redan här för 5000 år sedan, öppnar Gud himlen för människorna. Men inte alla kommer dit. Gud är vår domare och han har en gräns mellan de som kommer till himlen och de som inte gör det.


Israel blir en del av Guds frälsningsverk
På den tredje dagen kommer land fram. Och land är Israels land, Israels folk. Det kom ju mellan 2000 f kr och 1000 f kr. Land symboliserar israel, Guds speciella folk, som ingick i hans plan.


Genom lagen kom det första livet
Och vi ser att det första livet också kommer här, det kom på land, växterna och det är som Israel som fick lagen. Växterna symboliserar livet genom lagen. Och det intressanta är valet här av Bild för på samma sätt som en växt står där den en gång planterats så står lagen fast med sina bud.

Men fast lagen har sina begränsningar så ger den liv och frukt som kommer att föra Guds verk vidare.


Jesus det stora Ljuset kom till människorna
Jesus kom sedan. Han är det stora ljuset och han kom strax före år 0 alltså mellan 1000 f kr och år 0. Vi ser att det stora ljuset skulle ge ljus på dagen. Det var ett ljus för de troende. Och Jesus kom ju till Israel, och han är den som genom sin Ande leder oss, och frälser oss, och skapar liv.

Och det lilla ljuset kom också här. Det lilla ljuset som motsvarar församlingen. Som ska lysa på natten. Och på samma sätt som Månen reflekterar solens ljus, så ska vi föra Jesu budskap vidare ut till människor som inte hör han röst. Vi ska öppna deras ögon och deras hjärtan så att de Ser Jesus. Det stora ljuset.


Frälsningen kom till Hedningarna
Frälsningen kom till hedningarna. När Jesus hade kommit så var det inte Judarna som tog emot honom utan det var Hedningarna. Och det kan vi läsa i nästa dag, dag 5, då kom nämligen livet till havet, Havet är en symbol på hedningarna. Det här visste Gud alltså redan från början att det var Hedningarna som skulle ta emot Jesus.


Profetian om Katolska kyrkan
En detalj som man inte trott skulle dyka upp här är den Katolska Kyrkan. Här när livet kommer till Hedningarna, finns också en profetia om att det skall bli en stor Kyrka, en Kyrka som faktiskt liknar Ormen och Draken, ja ett Havsmonster. Det är som vi vet idag Den katolska Kyrkan som är det absolut största samfundet och har varit där sedan 300 talet. Som också i vissa delar inte gör som Gud velat utan gått ondskans väg.


Den Helige Ande blev utgjuten här, i Guds plan
Den Helige Ande kom också här. Det representeras av Fåglarna som Gud skapar här. Fåglar är en bild på den helige ande som vi också möter på andra ställen. Och det var ju efter Jesus död och uppståndelse som Den Helige Ande kom. Alltså här mellan år 0 och år 1000, alltså dag 5.


Den första Missionsbefallningen
Här hittar vi den första missionsbefallningen. Nu när det Evangeliska livet har kommit genom Jesus, vill Gud att vi går ut med det till alla. Hans Evangelium skall växa och uppfylla både havet och marken, Alltså både Hednavärlden och de Troende.


Djuren symboliserar ett steg på vägen i Guds Andliga skapelse
Den 6:e dagen skapar Gud djuren. Djuren är en bild på de framsteg som görs av människorna i tiden mellan år 1000 och 2000. Framsteg som är i egen kraft och ett steg på vägen mot Guds mål med oss som människor. Men vi ser här när vi läser i 1 Mos 2:20 i Bibeln, att inget av Djuren var den hjälp som behövdes. Det människan gör i egen kraft är alltså inte till fylles.


Gud frälser världen, gör Människan till Guds likhet
Det är här vi står idag och nu har vi kommit till det steg som ligger framför och det är när Gud skapar människan till sin likhet. Det är Gud som gör detta och det gör han genom Jesus. Det är Jesus som är mannen och vi som är kvinnan, församlingen. Och genom Jesus blir vi alltså som Gud vill ha oss. Vi får Jesus in i oss och blir ett med honom.


Guds Människa ska styra jorden, Mission och framgång
Och här har vi nu åter missionsbefallningen. Vi skall föröka oss och uppfylla Jorden. Det är det Gud vill att de som är frälsta ska uppfylla Jorden. Jesus och hans församling.

Och det är Jesus och hans församling som skall regera Jorden. Det är samma som vi möter i Uppenbarelseboken om 1000 års riket där det är de som ståt emot Vilddjuret, ja som blivit halshuggna eller avhuggna som man också kan översätta det, för sin tros skulle, det är de som skall regera tillsammans med Kristus de 1000 åren.


Guds Andliga föda är rik
Vi får äta av Guds föda och det är en rik föda, som alltså ger oss ett bra liv.


Här är Gud framme, Världen är som han vill
Det Gud gör är Gott. Det konstaterar Gud när han har kommit hit i sitt Andliga skapande. Och det är det vi får se fram emot idag. Vi kommer hit och det ganska snart. För slutskedet är på gång runt omkring oss det ser vi idag.


1000 årsriket
När Gud alltså är färdig med sin skapelse kommer 1000 årsriket. Det är Guds sabbat, och det kommer som vi skrev ovan att styras av människor som ståt emot Vilddjuret, ja som blivit halshuggna eller avhuggna som man också kan översätta det, för sin tros skulle, det är de som skall regera tillsammans med Kristus de 1000 åren.

Och det är för att minnas det här och se fram mot det här som vi varje vecka firar den 7:e dagen och har ledigt på den.


Här har vi alltså en summering av Guds frälsningsplan. Och när vi ser den här då ser vi just att vi är på slutet. Vi har kommit dit när Gud skall göra oss till sin likhet, Genom Jesus, och hans slutliga frälsning skall komma och 1000 årsriket inledas.

Det är därför som vi gått igenom det här för att vi skall se det och förstå de andra profetiorna i den här Guds totala plan.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar