onsdag 8 mars 2017

Ändetiden 8,
Genom lagen kom det första livet


Det är intressant att se att Gud här på den 3:e dagen i sin Andliga skaparplan inte bara visar att Israels land skulle komma fram. Nej han visade också varför. Det ar ett led i hans skapande av Liv. Ja det var det första livet. Det var växternas liv, träden, med frukter.

Eller som man också kan se det Lagar och stadgar, som gav kraft åt Guds folk Israel.


1 Mos 1:11 <Trad:> Och Gud sade: Det skall komma fram grönska som ger frön på marken, träd med frukt av sin art som har sitt frö i sig på marken, och det blev så.
| <Alt:> Och Gud sade: Det glittrande, som ger kraft, skall komma fram på den fasta grunden, fruktbärande stadgar som ger min väg [förgrening], till vem som helst av de våra, som därmed får styrka i sig, på den fasta grunden, och det blev så.

1 Mos 1:12 <Trad:> Och grönska kom fram på marken, gräs som fröade av sig, frö efter sin art, och träd som gav frukt, med sitt frö i sig efter sin art, och Gud såg att det var gott. 
| <Alt:> Och växandet spred sig på den fasta grunden, det glittrande som gav kraft [avkomma] till hans del, och stadga [råd] kom fram med hans krafts välsignade förgreningar [frukt], till hans delar, och Gud uppenbarade sig och därför blev det bra.

Och det är ju en intressant tanke med livet här, växternas liv. En växt är ju sådan att den står där den en gång planterats. Den kan inte som djuren flytta på sig.

Och det är ju en bra definition på lagen. Den är fast. Så som den är skriven så förblir den. Och så var alltså det första livet från Gud.

Och i den Alternativa översättningen kan vi läsa här om stadgar, alltså lagar, som bär frukt.

Och vi ser att lagen bär frukt. Det är tack vare att lagen kom som senare också det andra och rikare livet kommer. Lagen, växterna bär frukt.

Och en av frukterna det blev att Jesus kunde föddas. Israels folk blev den grogrund i vilken Jesus föddes. Och han föddes ju av Maria, som var Judinna, som alltså levde i detta som kom till här på 3:e dagen. Åter ser vi alltså att Guds frälsningsplan hänger ihop, och att den steg för steg har genomförts så som Gud ville ha det. Men mera om Jesus i nästa avsnitt.

1 Mos 1:13 <Trad:> Och den 3:e dagen blev kväll och det blev morgon.
| <Alt:> Och den 3:e perioden blev vidgjord [angenäm] och var omhändertagen.

 Och det här ägde alltså rum under 3:e dagen alltså tiden från 2000 f kr till 1000 f kr.

Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar