fredag 3 mars 2017

Ändetiden 3,
Människan skall bli lika Gud


Vad vill då Gud att människan blir. Ja här nöjer sig Gud inte med något halvdant. Nej människan skall bli som Gud är. Bli lika honom. Vi har det i 1 Mos 1:26 – 27.

1 Mos 1:26 <Trad:> Och Gud sade: Vi skall göra människan [Adam] till vår likhet som en av oss [som vårt blod], och de skall regera över havets fiskar och över himmelens fåglar och boskapsdjuren och över hela jorden och över alla krälande kräldjur [landdjur, smådjur] på jorden.
1 Mos 1:27 <Trad:> Och Gud skapade människan [Adam] i sin likhet, i överensstämmelse med Gud skapade han honom, till man [hankön] och kvinna [honkön] skapade han dem.


Och vi ser här också att det var till man och kvinna Gud skapade människan. Och det är för att det är Jesus som vi behöver. Jesus är mannen och vi är hans kvinna, hans församling.

Och det är därför som Gud kan säga att han skall skapa oss till sin avbild. Det är för han gör det i Jesus. Han är vår frälsare. Och frälsningen i Jesus gör oss lika Gud, rena från våra synder.

Att det ägde rum genom Jesus det ser vi i den första versen i Bibeln.

1 Mos 1:1 < Trad: > I början skapade Gud himmelen och jorden.
| < Alt: > Genom den förstfödde skapar Gud det väldiga namnet och den fasta grunden.
| < Alt2: > Genom förstlingen föder Gud det fantastiska livet och landet [marken].

Här ser vi i de alternativa översättningarna att det står förstlingen, eller den förstfödde. Det är Jesus och han är Guds förstling, den förstfödde sonen. Och här har vi alltså det vi pratade om ovan att det är genom Jesus som vi blir frälsta och lika Gud. Allt av nåd.

Vi kan också se det här när vi läser i 1 Mos 3:16.

1 mos 3:16 <Trad:> Till kvinnan [Eva] sade han: Jag gör din smärta när du blir havande mycket väldig, i smärta skall du föda barn men till din man är din glädje och han skall regera över dig.
| <Alt:> Till kvinnan [elden] sade han: Jag gör din bild väldig och dit havandeskap. Genom avbildning skall du föda förstånd, och Gud din man är din älskade, och han skall vara som du. 

Det är Mannen som skall råda över kvinnan. Och det är i Mannen som kvinnan skall ha sin glädje. Och eftersom mannen och kvinnan är Jesus och hans församling så är det alltså genom Jesus vi som troende skall få det vi behöver för att bli som Gud vill.

I den alternativa översättningen kan vi se att vi skall älska Jesus, vår man som också är vår Gud, och vi skall vara som han. Han och vi skall vara lika.

Så det är så Gud vill ha det. Vi skall bli som honom genom Jesus. Genom att ta emot hans frälsning. Och så skall alltså hela världen bli en gång när Gud har fått sin vilja igenom. Och det är snart det. Vi är nu på slutet av Guds skapande.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar