torsdag 24 december 2015

Israel i Bibelns profetia 54

Livet från Jesus och hans församling blir Judarnas styrka

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande.

Ruth föder genom Boas det liv som ger Noomi en framtid. På samma sätt som Jesus och hans trogna församling är ett stöd för Israel.

Rut 4:13.  Och Boas [i makt, genom kraft] tog emot [erhöll] Ruth [vän] och hon blev hans hustru [kvinna] och han var med [kom till] henne och Jesus [Jashve] lät henne bli havande [gav henne havandeskap] och hon födde en son.

Rut födde nu en son. Precis som Församlingen tillsammans med Jesus får föda det nya livet.

Rut 4:14.  Och kvinnorna sade till Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk]: Välsignad vare Jesus [Jashve] som inte bara har gett dig vila, han har idag förlossat [frälst, inlöst, varit bördeman] och han har proklamerat sitt namn i Israel.
Rut 4:15.  Och det är [ska bli] till din själs återupprättande, och till försörjning på din ålderdom, för din sonhustru, den som älskar dig, har fött honom, hon som gjorde bra för dig som [bättre för dig än] 7 söner.
Rut 4:16.  Och Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] tog barnet och hon satt med honom i sin famn och hon var ett stöd [trofasthet, förälder, sanning] för honom.

Det här nya livet det kommer Israel till del. På samma sätt som Noomi här i berättelsen tar barnet till sig.

Och Rut får bli till välsignelse för Noomi, ja som 7 söner som det står. Och på samma sätt skall Kristi Kyrka vara en välsignelse för Israel.

Rut 4:17.  Och kvinnorna som bodde där gav honom namn i det de sades: Åt Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] har fötts en son. Och de kallade honom Obed [tjänare, slav, arbetare], och han är Isais [den rikes] far, som är Davids [den älskades, farbrors] far.

Ja man kan t o m säga att det är Israel, som fött detta liv för det kommer från Jesus som var en Jude. Han var son av David, av Isais rot. Och han fick fullfölja Boas uppdrag i den här berättelsen och bli den verklige Boas som frälser hela världen.

Och här nere kan vi nu som avslutning, läsa en släkttavla för David. Anfadern till Jesus.

Rut 4:18.  Och det här är berättelsen om Peres [växa, bryta fram, bryta, rövare], Peres var pappan till [gjorde så] att Hesron [domare, domstol, by, torn] föddes.
Rut 4:19.  Och Hesron [domare, domstol, by, torn] var pappan till [gjorde så] att Ram [högrest, upphöjd] föddes. Och Ram var pappan till [gjorde så] att Amminadab [frivillighetens folk, det offrande folket] föddes.
Rut 4:20.  Och Amminadab [frivillighetens folk, det offrande folket] var pappan till [gjorde så] att Naheson [trollkarl, charmör, hårding] föddes. Och Naheson var pappan till [gjorde så] att Salma [Salomo, kläder, belöning, fredlig, fridfull] föddes.
Rut 4:21.  Och Salma [Salomo, kläder, belöning, fredlig, fridfull] var pappan till [gjorde så] att Boas [i makt, genom kraft] föddes. Och Boas var pappan till [gjorde så] att Obed [tjänare, slav, arbetare] föddes.
Rut 4:22.  Och Obed [tjänare, slav, arbetare] var pappan till [gjorde så] att Isai [den förmögne, den rike] föddes. Och Isai var pappan till [gjorde så] att David [den älskade, farbrodern] föddes.

Och nu har vi kommit till slutet av den här berättelsen och sett vilken fantastisk rikedom de här berättelserna innehåller. Som på olika sätt talar om vad Gud vill göra, och som vi som lever nu har sett honom göra.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar