lördag 12 december 2015

Israel i Bibelns profetior 42

Ruts bok som en profetia

Vi skall här titta på Ruts bok. Och det är en profetia på vad som hände med Israel. Hur Judarna blev drivna bort från sitt land och hur de fick lida. Men sedan fick komma tillbaka igen och hur Gud skall upprätta dem.

Rut 1:1.  Och det hände vid den tiden när straffen verkställdes [domarna regerade] att det blev svält [brist] i landet. Och en man vandrade från Betlehem [brödhuset] i Juda [prisad, vördad, dyrkad] för att vara främling i Moabs* land**, med sin hustru [kvinna] och sina två söner. {*Moab=från fader, son till Lot, fält, odling, verktyg för odling; **land=fält, åkrar, hustrur, djävular, juver, förödelse}

Här i början ser vi hur det blir svält i Landet. Det går inte längre att bo i Judarnas land som vi idag känner som Israel. Och man får lämna det. Precis som Judarna blev förskingrade ut över världen.

Rut 1:2.  Och mannen hette Elimelek [min Gud är kung] och kvinnan Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] och hans två söner Mahelon [svag, gniden, för att perforera] och Kiljon [längtan, förintelse], betlehemsbor, från Betlehem [brödhuset] i Juda [prisad, vördad, dyrkad] och de gick till Moabs land där förblev de.

Det är intressant att studera namnen här. Vi ser att Noomi är en skönhet, på samma sätt som församlingen också den Judiska skall vara en skönhet för Gud.

Mannens namn, Elimelek betyder Gud är Kung, på samma sätt som det är Jesus som skall vara vår kung. Men vi ser i Vers 3 hur han dör, Hur Gud och Jesus försvinner från det Judiska folket. Han är inte med dem längre.

Rut 1:3.  Men Elimelek, Noomis man dog och hon blev kvar med sina två söner.
Rut 1:4.  Och de tog åt sig moabitiska kvinnor, den första hette Orpa [hon vände ryggen till, hennes nacke, hon bröt ner] och den andra Rut [vän] och de bodde där i ungefär 10 år.

Sönerna tar sig hedniska fruar på samma sätt som Gudstron sprids och kommer till hedningarna. Kvinnor är ju en symbol på Guds församling och det är alltså det vi ser här, frälsningen kommer till hedningarna. Det bildas hedniska församlingar.

Rut 1:5.  Men både Mahelon och Kiljon dog också, och kvinnan blev kvar fråntagen [från] sina två pojkar [dem hon fött] och fråntagen [från] sin man.

Här ser vi att hedna församlingarna, de två hedniska hustrurna, och Noomi själv, Judarnas eget liv. Är nu det enda som återstår.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar