lördag 19 december 2015

Israel i Bibelns profetior 49

Jesus är vår förlossare

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande. Får vi se att Boas är en Jesus gestalt och den som kan förlösa dem. Ge dem allt tillbaka.

Rut 2:19. Och hennes svärmor sade åt henne: Var har du samlat idag, och vad har du gjort, det skall bli hans folks välsignelser för din mat. Och hon fick beröm från sin svärmor för det hon hade gjort, det som hans folk gjort för henne. Och hon sade: Namnet på mannen vars folk gjort detta för mig idag är Boas [i makt, genom kraft].
Rut 2:20.  Och Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] sa till sin sonhustru: Prisad [hyllad] skall Jesus [Jashve] vara som inte har övergett sin nåd, för de levande och de döda. Och Noomi sade till henne: Den mannen är en närstående till oss, han är vår förlossare [bördeman].

Boas är en släkting till dem och till Elimelek läste vi längre upp. Ja Boas visar sig, är deras förlossare. Den som kan återlösa deras egendom.

Rut 2:21.  Och moabitiskan [från fader, fält, odling] Ruth [vän] sade också: För han sade till mig: Var hos tjänarfolket [den unga nationen] som hör till mig, du skall hålla fast vid det som är mitt hela tiden, tills man är färdig med hela skördandet.
Rut 2:22.  Och Noomi sade till sin sonhustru Rut [vän]: Bra min dotter för gå du ut till hans tjänstefolk, för [och] de antastar [lägger, ber, lockar] dig inte på fältet som andra.
Rut 2:23.  Och hon höll sig till Boas tjänarinnor för att samla ända tills skördandet av korn och skördandet av vete var färdigt [fullkomligt].

Här ser vi att Rut fortsätter att samla på Boas skördefält så länge som där finns något att skörda. Och så är det också för oss Kristna. Skördandet pågår hela tiden tills alla är bärgade för Guds himmel.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar