måndag 14 december 2015

Israel i Bibelns profetior 44

De kristna splittras och många ger upp.

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande, och här är vi mitt i det avsnitt där Noomi liksom Israels barn återvänder till sitt land.

Rut 1:14.  Och de var tvungna att [] gråta igen, och de grät ännu mer [ännu en gång], och Orpa [hon vände ryggen till, hennes nacke, hon bröt ner] sprang bort [flammade upp, rann över, kysste] från sin svärmor [skyddsmur] men Rut [vän] hängde sig på [förenade sig med, klibbade fast vid] henne.

Vi ser att det blir en hård tid för kyrkorna. Tiden när Israel får tillbaka sitt land. Och det är nu det. Vi ser här i berättelsen att båda döttrarna gråter, och den ena lämnar och ger upp det hela.

Det här påminner om 1900 talet när kyrkorna förlorade sin makt, och Israel fick tillbaka sitt land.

Vi ser här också hur Kyrkan splittras i de som är för Israel och går med dem. Och de som är emot Israel. De som vi idag ser i ersättningsteologin, och som tror att israel har mist sin uppgift.

De här är som i vår tid, när vi har en förvirrad Västvärld. Vår västliga värd med Demokrati och mänskliga rättigheter kommer ju från den Kristna tron och den Kristna kyrkan. Och det känns hemskt att se alla dessa stater som idag ställer upp på Israels fienders sida. Som skall dela landet och ge delar av Israels land och gamla delarna av Jerusalem till Araberna.

Men vi ser också Rut, hon står kvar vid Noomis sida. Det finns de Kristna som ställer upp för Israel och de är också de kristna som behåller en levade tro i våra dagar när allt är så uppochnervänt och skriftens ord går i uppfyllelse och när Israels barn har fått tillbaka sitt land och nu flyttar hem.

Rut 1:15.  Och hon sade: Se din svägerska har återvänt till sitt folk och till sina gudar, återvänd efter din svägerska.
Rut 1:16.  Och Rut [vän] vädjade, hon sade: Var inte så mot mig, för att få mig [till] att överge dig, för att du skall kunna återvända utan hinder, för dit som du går, går jag [vill jag gå], och där du stannar, stannar jag [vill jag stanna], ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud.
Rut 1:17.  Där du dör må jag dö och där må jag begravas, Jesus [Jashve] må ta hand om [göra med ] mig, nu och i fortsättningen, men döden må han låta skilja mellan mig och mellan dig.

Orpa, den svärdottern som lämnar Noomi och går tillbaka, hon inte bara lämnar Ruth och Noomi, hon går också tillbaka till sina gamla Gudar, och här känner vi igen Sverige och andra länder i väst som lämnat Jesus idag och återgått till ett tillstånd med alla möjliga Gudar som Buda och Allah, etc. ja Socialts Guden och Ateist Guden. Alla duger bara det inte är Jesus.

Men Ruth som står för de som behåller tron på Jesus, står upp helhjärtat för Israel. Rut stödjer Noomi helt och hållet, och vi ser hur Israels Gud också är den här kyrkans Gud.

Rut 1:18.  Och då kände [såg] hon att det var en styrka att hon följde med, och hon slutade att tala om det.

Och den Kyrkan får på det här viset bli det stöd som Israel behöver. På samma sätt som det idag finns kristna som ställer upp för Israel och som stöder dem i deras strävan att få hela sitt land och fred.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar