torsdag 3 december 2015

Israel i Bibelns profetior 33

Noa som profetia på hur Israel förlorar sitt land och får det tillbaka

Berättelsen om Noa är intressant för den pekar på Israels förskingring. Och den inte bara allmänt tar upp det här utan den innehåller flera detaljer som stämmer med hur det blev, och pekar även framåt hur de kommer att bli.

Noa är en Jesus gestalt i berättelsen, det ser vi på att det i vers 9 står

1 mos 6:9 <Trad:> Det här är berättelsen om Noa. Noa var en fullkomligt rättfärdig man i sin generation, Noa vandrade tillsammans med Gud.

Den enda fullkomligt rättfärdiga människan som funnits det är Jesus, Alltså var Noa Jesus.

När land bildades i Skapelseberättelsen i 1 Mos 1:9. Så är det en symbol på när Israels fick sitt land av Gud i historien. Och det står att land bildades genom att vattnet drog sig tillbaka. Nu när land åter skall översvämmas så är det alltså en bild på den förskingring som judarna har gått igenom.

1 mos 7:11 <Trad:> I det 600: e året i Noas liv, i den 2:a månaden, på 17:e dagen i månaden, då öppnade sig alla urhavets källor för fullt, och alla himlens fönster [slussar] öppnade sig.

Här ser vi när marken började översvämmas och när så att säga Israels fördrivning började. Och som vi vet från historien så var det år 70 e kr när Romarna intog Jerusalem och förstörde Templet.

1 mos 8:5 <Trad:> Och det var dags för vattnet att gå bort och det sjönk undan och fortsatte den 10:e månaden, och i den 10:e månaden på 1:a dagen [på 11:e dagen, på 10:e på 1:a] i månaden visade sig topparna på bergen.
1 mos 8:6 <Trad:> Och efter 40 dagar öppnade Noa arkens fönster, som han gjort.
1 mos 8:7 <Trad:> Och han sände ut korpen och denne flög ut och var borta tills vattnet hade torkat bort från marken.

I 1 Mos 8:5 vänder vattnet och minskade igen och började till slut att upphöra och vi ser här i vers 5 – 7 att det var efter 264 dagar, som korpen släpptes ut, en symbol på att Gud åter kalla Israel tillbaka till sitt land. Och med början år 70 och med 7 år per dag kommer vi då till 1918, Året innan erövrade England Jerusalem och Israels land från Muslimerna. Och Judarna tilläts nu på nytt att bosätta sig i landet.

1 mos 8:8 <Trad:> Och han släppte ut från sig duvan för att se när vattnet skulle torka från markens yta.

Gud använder också freden för att få hem Israel. Och han släpper ut duvan, fredens symbol, i flera omgångar.

Slutligen blir landet torrt.

1 mos 8:13 Och på det 601:a året i 1:a månaden, den 1:a, var det torrt [tomt, öde] från vatten [de vem som helst] på den fasta grunden [i landet, på jorden, på marken] och Noa tog bort taket [väderskyddet] på arken [lådan], och såg efter, och se markens [landets, jordens, mänsklighetens, den kvinnliga människan] yta [ansikte] var torr [tomt, öde].

Det var efter 50 dagar, från 10:e månaden 11 dagen till 1:a månaden den 1:a dagen året efter, som land var torrt. Och tar vi 50 år1917 (När Engelsmännen erövrade Jerusalem) kommer vi till 1967. Ett stort år i Israels historia för det var det året som de fick hela sitt land. Från Jordanfloden till Havet. Här ser vi alltså att bilden håller när vi i berättelsen konstaterar att landet är torrt då är vi vid året när Israel får hela sitt land.

Nästa gång Landet är torrt är i versen efter.

1 mos 8:14 Och i 2:a månaden [det nya, nyårsfesten] på 27:e dagen [tiden, säsongen] i månanden [det nya, nyårsfesten] var den fasta grunden [landet, jorden, marken] torr.
1 mos 8:15 Och Gud talade till Noa, han sade till honom:
1 mos 8:16 Gå ut [För ut, Frambringa] från arken [lådan] du och din hustru [kvinna] och dina söner och dina söners hustrur [kvinnor] med dig.
1 mos 8:17 <Trad:> Alla djur som är med dig, alla varelser bland fåglarna och bland boskapsdjuren och bland alla landdjur som rör sig på marken, låt dem gå ut med dig och överflöda jorden och föröka sig och bli många på jorden.

Det kan tyckas konstigt att det konstateras två gånger att landet är torrt. Och det är först andra gången som Noa går ut ur arken. Han går ut tillsammans med alla som är i Arken, både söner och döttrar och sin hustru och sönernas hustrur men också alla djuren.

Eftersom den här berättelsen är profetisk så betyder det att Jesus inte skulle komma tillbaka första gången som landet var torrt alltså 1967, utan han kommer till Israel när Israel åter har hela sitt område och då är vi framme vid 2023, alltså 56 år senare, eftersom det är 56 dagar mellan de två tillfällena i berättelsen.

Vi ser här alltså vad som kommer att hända. Jesus kommer till Israel liksom Noa går ut från arken ut på land. Och Jesus skall ha med sig sina 7 församlingar. Liksom Noa hade med sig de 7 människorna som var med honom i Arken. Jesus skall också komma till Judarna med alla människor från olika nationer som blivit frälsta genom honom under alla dessa år. Och de representeras i berättelsen av alla djuren av alla slag som genom Noas ark blivit räddade från undergång.

Och tänk Arken var bestruken med försoning, invändigt och utvändigt (1 Mos 6:14). Det hebreiska ordet för beck betyder nämligen också försoning.

Så här förenas alltså hedningar (icke judar) och judar i en enda stor frälsning där hela världen är och blir frälst i Jesu namn.

Halleluja tänk vilken Gud vi har!!


Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar