fredag 18 december 2015

Israel i Bibelns Profetior 48

Jesu rika gåvor

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande, och här skördar Ruth på Boas fält och Boas är givmild mot henne och belönar henne rikligt.

Och det verkar t o m som tycka uppstår mellan Boas och Ruth. En symbol på den kärlek som håller ihop Jesus och hans församling.

Rut 2:14.  Och när det blev tid att äta sade Boas [i makt, genom kraft] till henne: Kom här och ät av brödet [födan] och doppa din lilla bit [köttstycke, naivitet, yttre könsorgan] i den starka såsen [det starka, det skarpa], och hon slog sig ner vid sidan av skördemännen, och han delade ut åt henne och hon åt och blev mätt och fick över.
Rut 2:15.  Och när hon reste sig för att samla, gav Boas [i kraft, genom makt] sina tjänare befallning och sade: För även om hon samlar bland [mellan] kärvarna [högarna], skall ni inte förebrå [håna] henne.
Rut 2:16.  Och ni skall kasta ut åt henne en del, flera händer fulla, och ni skall låta det vara [överge, misslyckas] och hon skall samla in, och ni skall inte tillrättavisa henne.

Här ser vi hur Boas tar hand om Ruth. Han ger henne bra förutsättningar för en rik skörd. Men vi kan också se att hon får skörda själv. Hon får det inte gratis, utan får plocka upp det själv.

Det är som vi kristna, Gud vill att vi deltar i arbetet, att vi ber Evangeliserar etc. Även om Gud har all makt så vill han att vi arbetar och han är beroende av oss.

Rut 2:17.  Och hon samlade på fältet ända till kvällen, och hon tröskade det som hon samlat upp och det blev en efa (c:a 36 liter) korn.
Rut 2:18.  Och hon lyfte upp och hon gick till staden och hon visade det som hon samlat för sin svärmor, och hon tog fram och gav åt henne allt [fullhet, komplett] det överskott som han hade låtit henne få [han lämnat åt henne].

Rut arbetade på och samlade och tröskade det sedan och hon fick ihop en ansenlig mängd runt 36 liter, alltså det som motsvarar nästan 4 hinkar fulla med säd. Och hon gick till sin svärmor och visade det och gav henne allt. Och det är så det är i Jesu tjänst. Allt är av nåd. Och vi får lämna det vidare så att det kommer till nytta i Guds rike.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar