onsdag 23 december 2015

Israel i Bibelns profetior 53

Jesus förlossar och får sin Brud

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande. Boas är den som kan förlossa. På samma sätt som Jesus är den ende som kan frälsa.

Rut 4:7.  Och tidigare i Israel var det så att för att upprätta inlösningsrätt [rätt att förlossa, börderätt, rätt att befläcka] och till att upprätta förändring, och till att slå fast alla avtal drar man av sig sandalen [skon, repet] och ger till sin broder, och detta var intyget [vittnesbördet] i Israel.

Här får vi höra hur det tillgick att göra ett sådant här avtal.

Rut 4:8.  Och inlösaren [bördemannen, förlossaren, befläckaren] sade till Boas [i kraft, genom makt] rätten [ägandet, köpet] tillhör dig och han drog av sin sandal [sko, rep].
Rut 4:9.  Och Boas [i makt, genom kraft] sade till åldermännen [de gamla] och hela folket: Ni är idag vittnen till att jag har förvärvat [köpt, fått] allt som tillhörde Elimelek [Min Gud är kung] och allt det som tillhörde Kiljon [längtan, förintelse] och Mahelon [sjuk, svag, gniden, perforeringsverktyg] för [från] Noomis [ljuvligs, sköns, fantastisks ] hand.

Och så gjorde man, och rätten tillkom därmed Boas, som återlöste det som tillhört Noomi. På samma sätt som Jesus ger Judarna tillbaka det som tillhörde dem, hela landet.

Rut 4:10.  Och jag har också fått [köpt, förvärvat] till mig till hustru [kvinna] moabitiskan [från fader, fält, odling] Rut [vän], Mahelons hustru [kvinna], för att resa upp den dödes namn över hans egendom så att hans namn inte dör ut från hans bröders folk, och nu [idag] etableras [öppnas, port, stad] hans plats [uppträdande] i er församling [inför er som vittnen].

Och Boas fick också Rut till sin hustru. Och därmed hade han nått sitt mål. Precis som Jesu mål är hans församling. Att ha en församling som är hans. Som han älskar. Det var därför som han gick den svåra vägen och t o m offrade sitt liv. Det var för att han älskade oss så mycket. Därför får vi älska honom tillbaka.  En hängivenhet som Jesus vill skall finnas i hans församling.

Rut 4:11.  Och allt folket i staden [i porten, vid förutsägelsen] och församlingens [vittnenas] äldste sade: Jesus [Jashve] skall [må] ge kvinnan ingång i ditt hus, som Rakel [tackan, fåraherden] och som Lea [den trötta], som byggde grunden till Israels [Guds uppreste, Guds upprättade, Guds rättvisa, regerar som Gud] folk [hus, familj], och åstadkommer [gör] havandeskap genom fruktsamhet [i Efrata, bland Efraims barn], och han skall [må] proklamera [namnge] ära [ryktbarhet, namn] i Betlehem [brödhuset].
Rut 4:12.  Och din familj [hus] skall [må] bli som Peres [växa, bryta fram, rövare] som födde Tamar [upprätta, rak, palmträd] till Juda [prisad, vördad, dyrkad], genom [från] avkomman som Jesus [Jashve] ger till dig från denna flicka [unga kvinna].

Allt gott önskas över det nya paret över Rut och Boas. Gud skall välsigna dem. Och ge dem barn och ryktbarhet. Precis som Jesus och hans församling också är något välsignat och något som skall erövra hela världen när Guds rike kommer bland oss.


Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar