söndag 20 december 2015

Israel i Bibelns profetior 50

Församlingen gör sig beredd att förenas med Jesus

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande. Skörden är nu färdig och Rut får göra sig fin och tvätta sig för att gå till Boas.

Här åskådliggörs den kärlek som håller ihop Jesus och hans församling en kärlek som bygger på den rening vi får genom Jesus.

Rut 3:1.  Och hennes svärmor Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] sade till henne: Min bortkastade dotter, jag söker ro [boende, vila] åt dig, som gör dig lycklig [gott, glad, framgångsrik].
Rut 3:2.  Och nu har det kommit till mig [för min skull, till mig], Boas [genom makt, i kraft] är vår frände, vars tjänsteflickor du var med. Se han kastar korn i kväll [i natt] på tröskplatsen.

Boas tröskar. Det är som Jesus skall göra på slutet när han skall hämna alla de som har gått ondskans väg och förbannat Israel, och varit motståndare Jesus och hans Evangelium. Jesus skall straffa dem. Och här återges det med att han tröskar.

Rut 3:3.  Bada dig och smörj dig och sätt på dina fina kläder, och gå ner till tröskplatsen, mannen skall inte få veta det förrän han är klar med att äta och att dricka.

Nu stundar föreningen mellan Jesus och hans församling. Nu måste församlingen göra sig beredd. Och det är intressant att notera att det här kommer efter det att han tröskat. Först kommer straffet för de som förbrutit sig och sedan kommer bröllopet. Så är det i alla fall beskrivet i den här berättelsen.

Vi ser här hur Rut måste göra sig ren, hon måste också ha rena kläder. Allt symboler för den renhet vi får i Jesu blod. Vi måste ta del av det och ta emot hans renhet, annars kan vi inte komma till honom.

Rut 3:4.  Och när han lägger sig skall du ta reda på platsen där han lägger sig, och gå dit och visa [avtäck, uppenbara] dig vid hans fötter och lägg dig [ligg ned, ha sex, sov] och han kommer att förklara för dig det som du skall göra.
Rut 3:5.  Och hon sade: Allt som du säger skall jag göra.

Det är viktigt att vi kommer till Jesus, på samma sätt som Rut här skall gå till Boas. Jesus kommer att ge oss det vi skall göra. Det är han som kommer att leda oss. Så även om vi inte förstår allt det här som har med ändens tid att göra. Vad som skall komma först och vad som skall komma sedan och exakt vad vi skall göra. Så när vi kommer till Jesus, tar han hand om oss, och ser till att det blir rätt när vi gör hans vilja.


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar