söndag 27 december 2015

Israel i Bibelns profetior 57

Summering, Guds generalplan med Israel

Redan i de första kapitlen i bibeln finns profetior om Israel. Och där lägger Gud upp sin plan så att man kan se vilken roll Israel skall ha i Guds plan för att frälsa världen.

I Det första kapitlet i 1 Mos har vi den första profetian. Det första livet som Gud skapade kom genom Israel. Det var när land skapades och det stationära livet, det liv som kom när växterna, alltså lagen. Mose lag som Gud gav Israel. Man kan läsa om det här i 1 Mos 1:9 – 13.


Israels uppgift är att föda Jesus, att förda vår frälsare som skall krossa djävulen, krossa ormens huvud som det står i 1 Mos 3:15.


Och detta hemska att Judarna skulle döda Jesus. Döda Guds son. Det finns profeterat redan i det 4:e kapitlet. Brödramordet med Kain som dödar Abel. Med Åkermannen som dödar Fåraherden. Är just en profetia på hur Judarna skulle komma att döda Jesus.


I 1 Mos 12 kan vi läsa hur Gud talar till Abram och ger honom löften. Och det Gud säger till Abram är att Den som välsignar dig skall jag Välsigna och den som förbannar dig skall jag förbanna. De här löftena gick vidare till Israel och därför är det viktigt att vi välsignar Israel som ju är det folk som fött vår Herre och Mästare, Jesus.


Att Israel är den rättmätige arvtagaren till Abraham. Vi tittar här på de bibelställen som säger att Isak skulle ärva rätten och också det som säger att Jakob, som fick namnet Israel, också skulle ärva Abrahams löften.


Det finns klara beskrivningar på vilket land Israel skall få och det finns både mera generella och mera detaljerade beskrivningar.



I berättelsen om Noa har vi en profetia på vad som skall hända med Israel. Hur de till följd av att de avviker från Gud, förlorar sitt land. Det land som skapades i 1 Mos 1:9 – 13 skall på nytt översvämmas och allt liv där utplånas. På samma sätt som Judarna miste sitt land efter det de dödat Jesus och blev förskingrade över jorden.

Men de skall komma igen till sitt land som åter blir torrt. Och här i berättelsen om Noa ser vi alltså löftet om att Gud åter skall upprätta Israel. Och här finns också en profetia om Jesu återkomst.


Här har vi alltså sett hur Gud redan i början av Bibeln lade upp sin plan med Israel. Och han visste vad som skulle hända. Han visste t ex att de skulle döda Jesus, redan när det 4 kapitlet skrevs, och att som en följd av detta skulle Judarna bli förskingrade över hela jorden. Men de skall bestå och inte utrotas. Och idag kan vi se dem i sitt land igen.


Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar