tisdag 15 december 2015

Israel i Bibelns profetior 45

Israel upprättas och det är skördetid

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande, och här är vi mitt i det avsnitt där Noomi liksom Israels barn har kommit hem till sitt land.

Rut 1:19.  Och de gick så [med den inriktningen, med den placeringen] ända tills de kom till Betlehem [brödhuset], och när de kom till Betlehem kom hela staden fram till dem [över dem], och de sade: Detta är Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk].
Rut 1:20.  Och hon sade till dem: Ni skall [må] inte kalla mig Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk], ni skall kalla mig Mara [bitter, den upproriske, den usle] för Den Allsmäktige har tagit ifrån mig mycket.
Rut 1:21.  Välmående [rik] vandrade jag iväg och tom lät Jesus [Jashve] mig återvända, varför kallar ni mig Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk], för Jesus [Jashve] har plågat [förnedrat] mig och den Allsmäktige har låtit ondskan drabba mig.

Här ser vi hur det skall vara när Israels folk återvänder. Det skall inte vara lätt. Och de skall känna sig totalt nertryckta de har plågats och de har drabbats av ondska och det de har haft är borta.

Men de har i alla fall kommit tillbaka.

Rut 1:22.  Och Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] återvände med sin sonhustru moabitiskan [från fader, fält, odling] Rut [vän] till sitt folk från Moab [från fader, fält, odling] och de kom fyllda av rädsla [i uselhet, till portarna] till Betlehem [brödhuset] i början av skörden.

Ruth står här för de Kristna som stöder Israel och hjälper dem hem till Israels land. Och de kommer till den tid då skörden skall skördas. Och det är alltså nu. Eftersom det är nu som Israels folk har fått sitt land och återvänt. Nu stundar Guds skörd, bland folken. Och det har vi sett i våra dagar när väckelsen gått fram över Jorden.

Rut 2:1.  Och Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk] hade en släkting [bekant] till sin man, en mäktig [kraftfull, rik] stor [väldig] man av Elimeleks släkt och hans namn var Boas [i makt, genom kraft].

Boas är här en symbol på Jesus. Det ser vi när vi läser vidare i texten. Och han kommer att spela en central roll i berättelsen, och vi ser här att han är släckt med Elimelik som stod för Israels Gud. Den som de förlorat kontakten med när de fördrevs.


Vår tid
Det är intressant att konstatera att det är vår tid vi ser här. Det är nu som de stora skördarna går fram och har gått fram över värden och människor blir frälsta. Det är nu som Israel har fått sitt land. Det var i i början av 1900 talet som det kristna England ställde upp och erövrade Palestina och gav Israels folk möjlighet att återvända och 1948 upprättades Israel stött av FN.

Profetiska berättelser
Det är intressant att läsa dessa berättelser i bibeln och se att de har ett lång intressantare innehåll än bara berättelser om människor som levde en gång. De är profetiska berättelser som pekar framåt händelser som i det här fallet skulle komma för Israel och för Kristi församling.

Och idag kan vi se att stora delar av det har kommit. Och andra delar återstår och här kan vi alltså se Guds tanke i det som skall komma.

Tänk Gud viste det redan när den här delen av Bibeln skrevs. Och han såg till att det låg där i den här berättelsen så att vi idag kan se att han faktiskt finns och att han är den som styr utvecklingen.

Och inte bara att Gud blir synlig för oss. Vi ser också att Bibeln är sann. Det är inte bara en bok om vad som hände en gång. Eller som vissa tror idag en gammal sagobok. Det är en bok fylld av sanningar och budskap, långt mycket mera än man tror först. Ja ju mera man läser ju mera fascinerad blir man.

Halleluja, Tänk vilken Gud vi har!!


Karl Håkan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar