onsdag 16 december 2015

Israel i Bibelns profetior 46

De kristna skördar med Jesus

Vi fortsätter här att titta på Ruts bok och det profetiska i den vad gäller Israels folk och deras förskingring och återsamlande, och här är vi mitt i det avsnitt där Noomi liksom Israels barn har kommit hem till sitt land och de stora skördarna för Guds rike pågår.

Rut 2:2.  Och moabitiskan [från fader, fält, odling] Rut [vän] sade till Noomi [ljuvlig, skön, fantastisk]: Jag ber, låt mig gå ut på fältet och samla bland dem som följer efter, hos en i vars ögon jag får nåd [som är snäll]. Och hon sade åt henne: Gå dotter.
Rut 2:3.  Och hon gick ut och hon följde efter och hon samlade på fältet efter skördemännen och av en värdefull tillfällighet [på grund av det genomstungna grundstrukturen] var det åkern som ägdes av Boas [genom makt, i kraft] som var från Elimeleks [Min Gud är kung] släckt.

Rut deltar i skördearbetet. På samma sätt som de kristna får arbeta på Guds skördefält och bärga människor för Gud. Och vi ser här också att det är på Jesu åker. Den åker som ägs av Boas som i den här berättelsen står för Jesus.  

Rut 2:4.  Och se Boas kom från Betlehem [brödhuset] och han sade till skördemännen [de otåliga, ångestfyllda]: Jesus [Jashve] är med er. Och de sade till honom: Jesus [Jashve] välsignar [skall välsigna] dig.
Rut 2:5.  Och Boas sade till befallningsmannen [tjänaren] för dem, den som stod över skördemännen: Vem tillhör denna flicka.
Rut 2:6.  Och befallningsmannen [tjänaren], som stod över skördemännen, svarade och sade: Det är en moabitiska som återvände med Noomi från Moab.
Rut 2:7.  Och hon bad: Låt mig samla bland kärvarna [högarna] efter skördemännen och hon har gått och hon har stått där från i morse, och ända till nu när hon har vilat, lite i huset [bland folket].
Rut 2:8.  Och Boas sade till Rut [vän]: Hör min dotter, min flicka [unga kvinna], gå inte för att samla på något annat fält, och inte heller skall du gå härifrån [från lammet] och du skall hålla fast vid det här folket [flocken, nationen].

Det är intressant att notera här i vers 4 att det står så tydligt att Boas kom från Betlehem. Jesus kom ju också från Betlehem, han föddes där och som vi sa tidigare så är Boas en symbol för Jesus i den här berättelsen. Här har vi alltså ytterligare en profetia på att Jesus skall komma från, födas i, Betlehem.

Ruth är flitig på samma sätt som vi skall vara flitiga i skördearbetet med Jesus. Och vi hör här Boas ord om att vi inte skall samla på andra fält. Det är Jesu skörd vi skall skörda. Och det är hans folk vi skall hålla oss till.

Rut 2:9.  Håll dina ögon på fältet som de skördar och gå efter dem, jag har befallt tjänarna [pojkarna] att de inte skall göra dig illa. Och är du törstig [tar han bort] går du till kärlen, och du dricker från det som tjänarna har burit upp.

Boas bryr sig om Ruth. Hon får dricka av vattnet. Och han skall se till att ingen gör henne illa. Så är det som kristna, vi får Guds välsignelse och Guds skydd.


Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar